Politika & Kriminal

Važna presuda Europskog suda za ljudska prava: 'Obavezno cijepljenje je zakonito'

Sud je presudio kako obveza cijepljenja ne krši pravo na poštivanje privatnog života

26.02.2021., Djurdjevac - Stozer Koprivnicko-krizevacke zupanije organizirao je novi, cetvrti po redu punkt za cijepljenje protiv COVID-a 19.. AstraZeneca cjepivo su primile  osobe starije od 65 godina i kronicni bolesnici, a na cijepljenje je pozvano 490 osoba.
Photo: Damir Spehar/PIXSELL
FOTO: Damir Spehar/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu danas je presudio kako je obvezno cijepljenje legalno te kako je ono možda neophodno u demokratskim društvima.

Presuda je donesena povodom tužbe čeških obitelji koje su se žalile sudu zbog obveznog cijepljenja djece u toj zemlji. “Ove mjere se mogu smatrati neophodnima u demokratskim društvima”, kaže se u zaključku presude, javlja DW.

Iako sama presuda nije u direktnoj vezi s cijepljenjem protiv koronavirusa, stručnjaci vjeruju kako bi mogla imati utjecaja i na tom polju, posebno među onima koji su se do sada odbijali cijepiti.

Obveza cijepljenja ne krši pravo na poštivanje privatnog života

Pravni stručnjak specijaliziran za presude Europskog suda za ljudska prava, Nicolas Hervieu, rekao je za AFP kako ova presuda ojačava mogućnost obveznog cijepljenja u uvjetima pandemije koronavirusa.

Odluka suda kaže da su obvezna cjepiva za djecu čeških zdravstvenih vlasti bila u najboljem interesu djece. “Cilj mora biti da se svako dijete zaštiti od ozbiljnih bolesti, cijepljenjem ili stjecanjem imuniteta krda”, stoji u presudi. Sud je stoga presudio kako češka zdravstvena politika nije prekršila Članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima koji govori o pravu na poštivanje privatnog i obiteljskog života.

DW javlja i kako se, prema češkim zakonima, djeca moraju cijepiti protiv devet bolesti što uključuje tetanus, hepatitis B, difteriju, hripavac i ospice. Ovaj slučaj je završio na Europskom sudu za ljudska prava tako što su tužbu podnijele obitelji koje su kažnjene novčanom kaznom ili tako što su njihovoj djeci odbijeni pristup jaslicama ili vrtiću jer nisu cijepljena.

Pokret antivaksera

Zemlje diljem Europe su uočile porast dezinformacija o pandemiji koronavirusa, zbog čega su ljudi postali skeptični i oko pandemije, ali i oko cjepiva.

Antivakseri su, piše DW, proširili opasne teorije zavjera o tome zašto, prema njima, vlade diljem svijeta žele cijepiti građane. Stoga se vlade moraju boriti s velikim dijelovima društva koji ne žele cjepivo, što pak otežava dosezanje imuniteta krda.

Ova presuda Europskog suda za ljudska prava je postavila presedan po kojemu se obveza cijepljenja ne kosi s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, ali to i dalje ne znači da će sada zemlje EU-a nametati obvezu cijepljenja građanima.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu