Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovo je važno: Visoki prekršajni sud prvi je put pravomoćno osudio povik Za dom spremni u Čavoglavama

Kažnjen je pjevač koji je izvodio Thompsonovu pjesmu

Visoki prekršajni sud RH donio je pravomoćnu presudu u kojoj je osudio izvikivanje pozdrava “Za dom spremni” na početku pjesme Bojna Čavoglave. Doduše, nije kažnjen Marko Perković Thompson već Mario Roso, pjevač koji je njegovu pjesmu izvodio na svom nastupu.

Ovu presudu prvi je objavio Jutarnji list koji citira sudsko obrazloženje gdje stoji da se Rosu kažnjava jer je izvikivao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH, nastao od fašizma i utemeljen na rasizmu. Time taj pozdrav simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Pjevač je tvrdio da su to stihovi ‘Bojne Čavoglave’

Roso je najprije bio proglašen krivim i novčano kažnjen na sudu u Makarskoj, ali se na tu presudu žalio pa je slučaj dospio na Visoki prekršajni sud. U žalbi je pjevač objašnjavao da je povik “Za dom – spremni” dio izvornog teksta “Bojne Čavoglave”, što je i argumentacija koju je sam Thompson isticao na sudu u Slunju gdje je bio procesuiran. No, Thompson je oslobođen krivnje, a Roso kažnjen.

Visoki prekršajni sud kaže kako nema veze što se radi o stihovima pjesme jer je Roso “trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja”.

Sud: ‘Za dom spremni’ simbolizira mržnju

“To što je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39. Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu”, piše Visoki prekršajni sud koji je identičan stav zauzeo u nekoliko presuda zbog izvikivanja “Za dom spremni”, no ovo je prvi puta da se to odnosi i na izvođenje “Bojne Čavoglave”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više