Veledrogerija prekinula opskrbu lijekovima za 33 bolnice

Jedan od predstavnika veledrogerija kaže da više od 80 posto bolnica trenutno ne može dobiti lijekove

ZADNJA IZMJENA: lis 20, 2020
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Jučer prekinuti pregovori Vlade i veledrogerija o vraćanju duga od pet milijardi kuna već su rezultirali prekidom opskrbe bolnica lijekovima. Oktal Pharma, jedna od četiri nacionalne veledrogerije, više ne opskrbljuje 33 bolnice u Hrvatskoj, kazao je Ivan Klobučar, predsjednik Uprave te kompanije za N1. Klobučar je dodao kako više od 80 posto bolnica trenutno ne može dobiti lijekove.

“Imamo 500 milijuna dospjelih dugovanja samo u bolnicama. Dodatni problem je da je u posljednja dva mjeseca novih 700 milijuna kuna duga ljekarni prema veledrogerijama. Došli smo do točke kada postaje neizdrživo”, objasnio je. Pregovori o vraćanju duga već su nekoliko godina u zastoju, kazao je Klobučar, dodavši kako je prekid opskrbe jedina moguća odluka za veledrogerije.

Prema Klobučaru, zbog duga je upitna isplata plaća zaposlenika Oktal Pharme. Moguće je da bez lijekova ostanu i ljekarne, dodao je. “Ovdje treba upucati novac i riješiti dug, ovo nije pregovaračka taktika, ni sami nećemo moći dobivati lijekove. Trebamo rješavati svoje dugove, to je i premijer jučer izjavio”, poručio je predsjednik Ivan Klobučar, piše N1.

Dubrovačkoj bolnici zalihe mogu trajati desetak dana

Dubrovačka bolnica jedna je od onih kojima je prekinuta isporuka lijekova. Ravnatelj Mario Bekić rekao je danas kako su ih kontaktirali iz tri od četiri velike drogerije te im najavili da obustavljaju isporuku lijekova i potrošnog materijala, ako ne plate dug stariji od 365 dana.

“Ukupni dug Opće bolnice Dubrovnik prema veledrogerijama iznosi 61 milijun i 900 tisuća kuna, a stariji od 365 dana je više od 12 milijuna kuna”, pobrojao je Bekić te dodao kako će se, ako trenutno stanje potraje, dovesti u pitanje funkcioniranje bolnice. Bekić je također kazao kako zalihe koje imaju ovise o epidemiološkoj situaciji kao i kretanju određenih vrsta pacijenata: “Za desetak dana bi lijekovi mogli doći u pitanje iako neke zalihe mogu trajati i mjesec dana.”

Veledrogerije traže 2,7 milijardi kuna do kraja godine

Predstavnici četiri najveće veledrogerije, koje lijekovima i medicinskim proizvodima opskrbljuju 70 posto tržišta, jučer su otišli sa sastanka s ministrima Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem nezadovoljni time što im nije ponuđeno zadovoljavajuće rješenje za otplatu duga. Kazali su da dugovi prema njima iznose pet milijardi kuna, a mjesečno rastu za više od 300 milijuna kuna. Na sastanku im je ponuđena trenutna isplata 200 milijuna kuna, što su doživjeli kao ponudu “ispod svakog minimuma”.

Predsjednik Udruženja veletrgovina pri HGK Tomislav Kulić izjavio je u utorak da veledrogerije od Vlade traže uplatu 2,7 milijardi kuna do kraja godine i dogovor o otplatnom planu za ostali dio duga do ukupnih pet milijardi kuna. Preostali dug do pet milijardi kuna žele riješiti do 30. lipnja iduće godine, a do tada bi s resornim ministarstvom pokušali definirati otplatni plan kojim bi se smanjila ročnost plaćanja preostalog dijela duga, izjavio je Kulić za Hinu.

I veledrogerije su na rubu likvidnosti

“Naš je uvjet – svedite nas na dvije milijarde kuna ukupnog duga, tako da možemo pomoći kreditirati zdravstvo do 30. lipnja iduće godine. Sve ispod 2,7 milijardi kuna za veledrogerije je neodrživo. Samo desetak najvećih veledrogerija u ovom trenutku zaduženo je za 1,2 milijarde kuna u bankama i drugim izvorima financiranja, pa smo na rubu likvidnosti”, poručuje Kulić, čije udruženje broji 40-ak članica.

Od 500 milijuna kuna, koje je Vlada namijenila uplati veledrogerijama u srpnju, članicama njegova udruženja uplaćeno je 403 milijuna kuna. No, kako je od srpnja HZZO ustegnuo uplatu 700 milijuna kuna ljekarnama za lijekove, veledrogerije su ostale i bez tih 700 milijuna. “Dug je od srpnja narastao za punih 800 milijuna kuna, a mjesečno raste za 220 milijuna samo u bolničkom sektoru”, upozorava Kulić. Pojedini dobavljači nisu više spremni isporučivati lijekove veledrogerijama, a neke veledrogerije počele su prije dva tjedna s redukcijom isporuke lijekova bolnicama.

Kulić, koji je član Uprave Phoenix farmacie, kaže da je njegova tvrtka s redukcijom krenula početkom listopada, a obuhvaćene su sve opće i županijske bolnice s dugom starijim od 500 dana. Sljedeći korak je proširenje redukcije na kliničke bolnice i KBC-e, po kriteriju najstarijh potraživanja, dodao je. “Preostali asortiman usmjerit ćemo prema ustanovama koji plaćaju nešto bolje i tako osigurati minimum isporuke proizvoda koji su nam ostali, jer smo od dobavljača doživjeli već prve blokade. Trenutno funkcioniramo s ostacima zaliha od dobavljača koji su nam uskratili isporuku, jer već duže vrijeme nismo u stanju servisirati naš dug prema njima”, naglašava Kulić.

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2304 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program