Politika & Kriminal

Veledrogerije najavljuju da će bolnicama ograničiti isporuku lijekova; prijete i tužbama

Ministar je najavljivao rješavanje ovog problema, no to se očito nije dogodilo

Zagreb: Održan 6. znanstveni skup o liječenju raka prostate 16.11.2018., Zagreb - Palaca Hrvatske akademije znanosti i umjetnost. 6 znanstveni skup o lijecenju tumora raka prostate. Milan Kujundzic, ministar. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Koordinacija veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca najavila je danas da će bolnicama ograničiti isporuku lijekova i medicinskih proizvoda zbog golemih dugova. Osim toga, najavljuju i tužbe protiv Opće bolnice Dubrovnik, Sisak i Vinkovci, jer one najduže vuku dugove, javlja N1. Inače dugovi bolnica dosegli su 2,6 milijardi kuna.

Iz Koordinacije su naglasili kako u Hrvatskoj ne postoji bolnica koja plaća svoje obaveze u zakonskom roku od 60 dana. Budući da ih, tvrde, u Vladi ignoriraju, dopis s tom problematikom uputit će i Europskoj komisiji.

Kujundžićeva obećanja

Inače, još je u svibnju ministar Milan Kujundžić kazao kako će veledrogerijama “u idućih nekoliko dana” Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) isplatiti 200 milijuna kuna bolnicama kako bi one podmirile dug koji imaju spram veledrogerija. Tada su najavljeni i daljnji razgovori kako bi se riješio ovaj problem.

“Od ukupno 200 milijuna kuna, 40-ak milijuna će ići na podmirenje dugova nekoliko bolnica – u Dubrovniku, Sisku, Vinkovcima i Virovitici, čiji se dugovi primiču razdoblju od tri godine te im prijeti ovrha, dok će 160 milijuna biti isplaćeno veledrogerijama prema izvršenosti posla pojedine bolnice”, rekao je Kujundžić krajem svibnja.

Veledrogerije dobile tek 130 milijuna kuna

“Obećanje ministra zdravstva Milana Kujundžića o isplati 200 milijuna kuna za bolnička dugovanja je ispunjeno, no od toga su veledrogerije dobile samo 130 milijuna, što je osam posto od ukupnog duga od 2,6 milijardi kuna”, kazao je predsjednik Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar, koji ne zna gdje se zagubilo ostalih 70 milijuna.

Predviđa se da će dug bolnica do kraja godine dosegnuti 3,6 milijardi kuna s prosječnim rokom plaćanja od 590 dana. Klobučar navodi da pet bolnica ima rokove plaćanja iznad 800 dana, a njih tri čak iznad tisuću dana.

Prijedlog rješenja

Kao kratkoročno rješenje predlažu podmirivanje 50 posto duga od milijardu i 300 milijuna kuna odmah, a srednjoročnim rješenjem smatraju izradu prihvatljive dinamike plaćanja dugova bolnica, kako bi vrijeme plaćanja do kraja godine došlo na dogovorenih 260 dana.

Predstavnici veledrogerija smatraju da se problem nesolventnosti i neracionalnosti bolničkog poslovanja ne bi trebao slamati na isporuci lijekova, koji u zdravstvenom proračunu čine jedva 20 posto ukupnih troškova.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu