Politika & Kriminal

Velika Britanija ušla je u recesiju, i nije jedina. Ovo su zemlje koje je korona već sustigla

Napravili smo kratak pregled situacije u krizom pogođenim gospodarstvima velikih država

A shopper wears a face mask on Oxford Street om London on July 24, 2020, after wearing facemasks in shops and supermarkets became compulsory in England as a measure to combat the spread of the novel coronavirus. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
FOTO: AFP

Usporavanje ekonomskih aktivnosti zbog izolacije i drugih problema koje je donijela pandemija koronavirusa ozbiljno je pogodilo velik broj nacionalnih gospodarstava. Sa svjetskih burza dolaze vijesti o padu cijena dionica, rast nezaposlenih u pojedinim državama uspoređuje se s najcrnjim brojkama iz 1930-ih, a investicije se usporavaju u gotovo svim djelatnostima. Premda su brojne vlade i međunarodne organizacije najavile poticajne mjere koje bi trebale pokrenuti gospodarsku aktivnost, većina analitičara upozorava da je pred nama teška jesen i neizvjestan kraj godine.

Danas je objavljeno da je u tehničku recesiju ušla Velika Britanija, treće najveće gospodarstvo u Europi i šesto po veličini u svijetu. Vijest nije stigla kao neko veliko iznenađenje – recesija, odnosno opadanje realnog bruto nacionalnog proizvoda u dva ili više uzastopnih kvartala, ranije je pogodilo neke države veće i bogatije od UK-a. Pripremili smo kratak pregled situacije u najvećim svjetskim gospodarstvima koja su proglasila recesiju, uključujući i Italiju, kao posebno važnog hrvatskog trgovinskog partnera.

1. SAD bilježi najveći pad BDP-a od 1958.

Prije nešto manje od dva tjedna objavljeno je da je u recesiju ušlo uvjerljivo najveće gospodarstvo na svijetu, Sjedinjene Američke Države. Američko gospodarstvo u drugom je tromjesečju potonulo za 32,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je njegov najveći pad od 1947. godine, odnosno od kada su se počeli voditi podaci, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo trgovine, označivši time kraj povijesno najduljeg razdoblja gospodarskog uzleta u SAD-u.

Takav pad BDP-a više je nego trostruko veći od prijašnjeg rekordnog pada od 10 posto u drugom tromjesečju 1958. godine. Usporedbe radi, u prvom ovogodišnjem kvartalu najveće je svjetsko gospodarstvo palo za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Time je u SAD-u završilo povijesno najdulje razdoblje gospodarskog uzleta, koje je trajalo 11 godina, a službeno je nastupila recesija.

2. Japan je u recesiju ušao već nakon prvog kvartala

U Japanu su ulazak u recesiju priznali još sredinom svibnja, kada je objavljeno da je BDP trećeg najvećeg svjetskog gospodarstva u prvom kvartalu prema sezonski prilagođenim podacima smanjen 0,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je također pao, za 1,8 posto. Na godišnjoj razini BDP je u prvom kvartalu pao 3,4 posto, dok procjena objavljena u ožujku pokazuje je pad od 7,1 posto u posljednja tri mjeseca 2019. godine. Pad aktivnosti u zadnja tri mjeseca 2019. najveći je u više od pet godina.

3. Njemačka je u recesiji stoljeća

Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, u drugom je tromjesečju palo za rekordnih 10,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa. “To je najsnažniji kvartalni pad od 1970. godine kada su počeli izračuni o BDP-u za Njemačku”, navodi se u priopćenju Destatisa. “Sada je i službeno.To je recesija stoljeća”, rekao je ekonomist DekaBanka Andreas Scheuerle.

“Ono što je dosad bilo nemoguće postići oštrim padom cijena dionica ili šokovima na naftnim tržištima, uspjelo je sićušnom stvorenju veličine 160 nanometra po imenu korona”, rekao je on. U usporedbi s drugim tromjesečjem 2019. njemačko gospodarstvo palo je za 11,7 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci njemačkog statističkog ureda. Njemačko gospodarstvo u prvom je tromjesečju već palo za 2,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

4. Talijani znaju što je recesija

Recesija nije nepoznanica Italiji, čije gospodarstvo u to stanje posljednjih godina upada sa zabrinjavajućom redovitošću. Kao i Japan, Italija je drugi kvartala opadanja BDP-a zabilježila već u prvom tromjesečju ove godine, usred bitke s teškom zdravstvenom krizom uzrokovanom velikim brojem oboljelih od Covida-19 bolesti. Talijanska ekonomija se u prva tri mjeseca 2020. godine smanjila za 4,7 posto, i to nakon pada od 0,3 posto u posljednjem kvartalu 2019. godine.

Smanjivanje gospodarstva za 4,7 posto mnogo je veće od pada zabilježenog na početku krize iz 2009. godine, kada se talijansko gospodarstvo smanjilo za 2,8 posto, i sugerira da tu zemlju čekaju teška vremena. Svaka vijest o recesiji u Italiji zabrinjavajuća je za Hrvatsku, budući da je ta zemlja jedan od dva naša najveća vanjskotrgovinska partnera. Drugi, Njemačka, također je u recesiji.

5. Britanija u recesiji nakon 11 godina

Britansko je gospodarstvo u recesiji nakon što su aktivnosti u drugom tromjesečju, u jeku pandemije koronavirusa, pale rekordnih 20,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je u srijedu statistički ured. Pad je najveći od 1955. godine kada je ONS počeo voditi kvartalnu evidenciju. U prva tri ovogodišnja mjeseca BDP je pao 2,2 posto, pokazuje izvješće statističkog ureda.

Uslužni, proizvodni i građevinski sektor zabilježili su rekordan pad u razdoblju od travnja do lipnja, navodi ONS, napominjući da su posrijedi „sektori najviše izloženi vladinim ograničenjima“, uvedenima kako bi se suzbilo širenje epidemije. Osobna potrošnja smanjena je više od četvrtine, a pala je i državna potrošnja. U ONS-u napominju i da su se u lipnju pojavili prvi znakovi poboljšanja jer je vlada počela ublažavati ograničenja.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu