Šteta je ako sinoć niste gledali Generala; propustili ste dio u kojem senzacionalno promoviraju ministra Medveda

Tomo Medved jedini je lik kojeg se oslovljava imenom i prezimenom, da slučajno ne bismo fulali tko je taj neustrašivi heroj u seriji

ZADNJA IZMJENA: pro 24, 2019

Jučer je na HRT-u, dakle, prikazana treća epizoda serije General, uratka Antuna Vrdoljaka na koji smo jutros već jednom skrenuli pažnju. No, to nije jedina crtica vrijedna zabilježbe iz sinoć emitirane epizode.

Generalu se u javnosti, osim smiješnih dijaloga, nerealnih scena i ukočene glume, zamjera i to što je, umjesto očekivane biografske serije o ratnom junaku Anti Gotovini i važnom razdoblju hrvatske povijesti, ispao prilično naivan politički pamflet. A posljednja epizoda serije to možda najbolje demonstrira.

Za senzacionalan trenutak treba pričekati do otprilike 40. minute. Tada se Goran Višnjić, koji glumi Antu Gotovinu, sa suborcima nađe u Gorskom kotaru, koliko se može razaznati iz dijaloga negdje u blizini Bijelih stijena. A na scenu nastupa Tomo Medved.

Tomo Medved, punim imenom i prezimenom

Dok planira akciju okružen s tri niže pozicionirana zapovjednika, Gotovina se u jednom trenutku okrene prema mlađem tipu s paperjastim brčićima i kaže mu: „Tomo Medved, ti ćeš ić s naše lijeve strane.” Tako u seriju ulazi aktualni ministar branitelja u Vladi Andreja Plenkovića, prozvan imenom i prezimenom kako ne bi bilo nikakve dvojbe oko toga o kome se radi. General se potom okreće drugom vojniku i kaže mu „Ti, Perkoviću, moraš nam čuvati desni bok, tamo ćemo sigurno bit napadnuti.” Izgleda da nema potrebe da se Perkovića prozove punim imenom i prezimenom, jer čovjek i tako nije dogurao do mjesta u Vladi.

I u nastavku epizode Tomu Medveda se u strateškim scenama oslovljava imenom i prezimenom, dok se ostale likove spominje osobnim imenima, nadimcima ili prezimenima. Recimo, kada Janko Bobetko, kojeg glumi Mustafa Nadarević, planira akciju u zapadnoj Slavoniji, to zvuči ovako: „Danas očekujem povratak Gotovine. On, Tomo Medved, Gavran i Ivica preuzimaju odgovornost za prostor zapadne Slavonije.”

‘Điha!’, kaže Medved

Zabavnom veličanju ministra tu nije kraj. Posebno su urnebesne Medvedove replike koje su Medveda trebale prikazati kao neustrašivog vojnika, ali su sirotog pretvorile u najkomičnijeg lika u epizodi. Tako, naprimjer, današnji ministar bilo kakvu pomisao o povlačenju u jednom trenutku odbacuje riječima „Kakvi natrag? Ja sam Medved, a ne rak!”

Još luđe izgleda scena u kojoj se Gotovina ranjen nađe pod neprijateljskom paljbom. Iz pogibelji ga spašava sam Medved, koji do svog zapovjednika dojuri vozeći se na vrhu tenka. Dok oko njih fijuću meci, Medved vitla puškom uzvikujući: „I mi konja za trku imamo!” Nejasno zašto, ali Gotovina se nakon toga ne penje k njemu, niti ulazi u oklopljenu grdosiju. Umjesto toga, general se rukom nasloni na tenk i šepajući uz njega polako napušta središte bitke, ali tek nakon što Tomo Medved da znak za polazak uzvikujući: „Điha!”

Vedran Vrabec
Telegram autor
2028 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program