Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Velika pobjeda HND-a. Vrhovni sud ukinuo presudu prema kojoj su jednoj privatnoj tvrtki morali platiti milijune kuna

Riječ je o sudskom procesu koji traje od 1993., a iz HND-a su ranije upozoravali da se presuda temelji na krivotvorenim računima

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je reviziju Hrvatskog novinarskog društva (HND) te ukinuo presude Općinskog građanskog i Županijskog suda u Zagrebu prema kojima je HND trebao isplatiti 2,5 milijuna kuna tvrtki, odnosno stečajnoj masi tvrtke UTT Europa, koja je taj iznos tražila kao izgubljenu dobit s kamatama. Naime, ta tvrtka je tvrdila kako je uredila prostor koji im je HND iznajmio te da su bili oštećeni nakon što su deložirani.

Kako HND navodi u priopćenju, prema odluci Vrhovnog suda postupak se vraća na ponovno suđenje, ali ovoga puta na sasvim drugačijim temeljima. Naime Vrhovni sud je utvrdio kako je u postupcima nižestupanjskih sudova došlo do povreda zakona i da su neke bitne činjenice ostale neutvrđene.

Iz Hrvatskog novinarskog društva kazali su kako će detalje presude i što ona znači za Društvo detaljnije objasniti njihovi odvjetnici na predstojećim sjednicama tijela. “Velika hvala našim odvjetnicima, ali i svima vama koji ste uložili svoj trud i vrijeme u zadnje tri godine od kada traje finale ove pravne bitke. Ovo je velika pobjeda HND-a i novi početak za sve nas, prije svega u financijskom smislu”, izjavio je predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko.

Postupak koji traje gotovo tri desetljeća

Kako je Telegram ranije izvještavao HND je u rujnu 2018., prema presudi Županijskog suda u Zagrebu izgubio 25 godina dug sudski spor te je bio dužan Stečajnoj masi tvrtke UTT Europa nadoknaditi 351 tisuću eura, tj. više od 2 i pol milijuna kuna. Predmet spora bio je ugovor o najmu dijela zgrade u vlasništvu HND-a u Perkovčevoj 2 u Zagrebu koji je sklopljen u srpnju 1990. godine između HND -a i trojice zakupaca – Ante Matića, Ante Tabaka i Ante Ercegovića koji su i osnovali tvrtku U.T.T. Europa 92 d.o.o.

Tvrdeći da zakupci ni nakon više od dvije godine nisu dovršili preuređenje prostora niti su 6 mjeseci plaćali najam, HND je u svibnju 1993. raskinuo ugovor te ishodio sudsku deložaciju najmoprimca iz zgrade. Nakon toga tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o., u studenom iste godine protiv HND-a pokreće sudski spor u kojem traži povrat uloženog novca u preuređenje prostora u zgradi HND-a.

Iz HND-a su tvrdili kako je presuda kojom su bivši zakupci dobili ogroman iznos (od čega dvije trećine spadaju pod nakupljene kamate zbog dugotrajnosti procesa) temeljena na računu za arhitektonski projekt za koji tvrde da je krivotvoren te da im je pravi cilj bio domoći se zgrade u Perkovčevoj 2.

Vrhovni sud – odluka oko presuda protiv HND-a by Andrej Dimitrijević on Scribd

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu