Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Velika vijest! Ministarstvo potvrdilo: ukida se grupno vaganje djece u školama

Prihvaćena je važna inicijativa Centra za poremećaje hranjenja Bea

FOTO: Pixsell

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je da u osnovnim i srednjim školama više neće biti grupnog vaganja djece, piše u subotu Jutarnji list. O tome koliki grupno vaganje stres za mnogo djece, Telegram je pisao još sredinom tjedna. Tada smo i pisali kako je inicijativu Centra za poremećaje hranjenja Bea već podržao Grad Zagreb.

Centar Bea je svojom inicijativom upozorio da je grupno vaganje iznimno stresan događaj za mlade koji tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu. Recimo, kad bi doznali da ih očekuje grupno vaganje, neki bi učenici markirali iz škole ili se danima prije izgladnjivali kako bi izbjegli ono što je u njihovim očima predstavljalo stres ili čak poniženje.

Problem traje već desetljećima

Problem traje desetljećima, čak i danas 40-godišnjaci potvrđuju da su se osjećali isto tako loše pri vaganju dok su sami bili učenici. Grupna vaganja, istaknuli su u Bei, omogućuju stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju. Iz Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu da je u pripremi uputa za individualno mjerenje težine i visine učenika koju će poslati svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Jelena Balabanić Mavrović, psihoterapeutkinja i voditeljica Centra za poremećaje hranjenja Bea, zahvaljuje svima koji su inicijativu tako brzo prepoznali i što je sve riješeno ekspresno u samo tjedan dana. “Za to nisu potrebna nikakva financijska sredstva, samo malo dobre volje da se olakša djeci i da na taj način podržimo njihovu zaštitu dostojanstva i mirno odrastanje.”

I profesori su uvidjeli problem

Neke škole i profesori tjelesnog sami su uvidjeli problem i prije te su samoinicijativno ukinuli javno vaganje, ali je bilo još puno škola koje nisu, pri čemu bi čitav razred, tj. sve djevojke ili svi mladići, promatrali vaganje i mjerenje visine svakog učenika.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević također podržava inicijativu. “Smatramo da bi zbog poštovanja privatnosti svakog djeteta bilo bolje omogućiti individualno vaganje pri redovitom prikupljanju podataka važnih za praćenje zdravstvenoga stanja učenika u školi. Prema Konvenciji o pravima djeteta, svako dijete ima pravo na privatnost, ali nerijetko u životu djece ne prepoznajemo situacije koje zahtijevaju zaštitu privatnosti. Grupno vaganje u školi svakako je jedna takva situacija”, poručila je pravobraniteljica za djecu.

No, nisu svi takvog mišljenja. Kad je Telegram nedavno objavio tekst o važnosti inicijative, na Facebooku su se počeli javljati građani s gnjusnim komentarima upućenim djeci, poput: “pretile praščetine”, “krmad”, “derišta”…