Politika & Kriminal

Veliki zaokret u smjernicama ECDC-ja. Sada kažu da treba razmotriti booster doze za sve starije od 18 godina

U rujnu su kazali da ne postoji hitna potreba za davanjem booster doza u cijelosti cijepljenima u općoj populaciji

A Chinese woman receives her first first dose of the Covid-19 vaccine developed by China's Sinopharm company, at a vaccination center of a seniors club in Budapest on February 25, 2021, amid the ongoing coronavirus Covid-19 pandemic. - Hungary on February 24, 2021 became the first EU nation to start using China's coronavirus Sinopharm vaccine, Prime Minister Viktor Orban said. The country of 10 million has ordered around five million doses of the Chinese jab, and has already started inoculating its population with Russia's Sputnik V vaccine -- another EU first. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
FOTO: AFP

Direktorica europske agencije za javno zdravlje Andrea Ammon kazala je u srijedu da bi trebalo razmotriti davanje booster doza cjepiva protiv covida-19 svim odraslima, a prioritet bi trebali biti stariji od 40, što je velik zaokret u smjernicama te agencije.

Preporuke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nisu obvezujuće za države članice EU-a, ali ih se koristi u donošenju odluka. “Booster doze trebalo bi razmotriti za sve odrasle dajući prioritet starijima od 40 godina”, kazala je Ammon, napominjući da bi ih trebalo davati najmanje šest mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom.

U rujnu rekli da nema hitne potrebe za boostere za sve

U ranijoj preporuci u rujnu s Europskom agencijom za lijekove (EMA), ECDC je kazao da ne postoji hitna potreba za davanjem booster doza u cijelosti cijepljenima u općoj populaciji, ali je sugerirao da bi dodatne doze trebalo razmotriti za ljude s oslabljenim imunosnim sustavima te kao mjeru opreza za slabije starije osobe.

“Dostupni dokazi koji dolaze iz Izraela i Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju značajno kratkoročno povećanje zaštitite od zaraze i teške bolesti nakon booster doze u svim dobnim skupinama”, navodi ECDC u izvješću objavljenom u srijedu.

Europska komisija će taj savjet uzeti u obzir

ECDC savjetuje da se booster doze daju svim odraslima, a prioritetno “onima u dobi od 40 godina i starijima”. Europska komisija uzet će ovaj savjet u obzir prilikom izdavanja preporuke za promjenu korištenja covida potvrda ovaj tjedan, kazali su dužnosnici.

Mnoge članice EU-a već su počele davati booster doze cjepiva, ali koriste različite kriterije za odabir skupina koje imaju prioritet te različite vremenske razmake između druge doze i booster doze.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu