Politika & Kriminal

Vesna Alaburić za Telegram analizira presudu protiv H-Altera: ‘Ovo je nezabilježeno dosad, sud je pokazao potpuno nerazumijevanje’

Vesna Alaburić detaljno je analizirala privremenu mjeru koja je izrečena protiv nakladnika H-Altera

Ugledna odvjetnica koja se bavi medijskim pravom, Vesna Alaburić, za Telegram je pojasnila što točno znači privremena mjera koju je sud donio protiv portala H-Alter. Tom je mjerom portalu zabranjeno pisanje o Poliklinici za zaštitu djece i mladeži, kao i njezinoj šefici Gordani Buljan Flander. Mjera je donijeta nakon serije tekstova novinarke Jelene Jindre u kojima se problematiziraju nalazi Poliklinike.

Na zahtjev Poliklinike, sud je zabranio H-Alteru da spominje gospođu Buljan Flander i njezin rad. Bez da je saslušao predstavnike H-Altera zaključio je da u njihovim tekstovima nije bila poštivana novinarska etika što je dovelo do zlouporabe slobode medija.

Ovo je do sada nezabilježeno

Odvjetnica Alaburić upozorava da je ovakva mjera do sada nezabilježena. “Rješenje kojim se nakladniku portala H-Alter zabranjuje objavljivanje bilo kakve informacijje o Gordani Buljan Flander i poliklinici kojom rukovodi predstavlja dosad nezabilježeno, najveće ograničenje slobode medija u našoj zemlji.

Nikad u povijesti hrvatskog sudovanja, koliko je meni poznato, jednom mediju nije bilo zabranjeno da objavljuje bilo kakve priloge o nekom pojedincu ili nekoj instituciji”, objasnila je Alaburić.

Fokusirat će pažnju cijele javnosti

Odvjetnica je uočila cijeli niz spornih detalja u sudskoj zabrani. “Iz mnoštva mogućih zamjerki toj zabrani bez presedana izdvojit ću nekoliko. Prvo, apsolutna, neselektivna zabrana objavljivanja bilo kakve informacije o nekom pravnom subjektu, bez obzira na istinitost i javni interes, predstavlja dokidanje medijskih sloboda. Zato je ta zabrana protivna temeljnim pravnim načelima zaštite slobode izražavanja i nikako se ne može opravdati potrebom zaštite nekog prava osobnosti”, smatra stručnjakinja za medijsko pravo.

Zabrana koja se odnosi na nakladnika portala H-Alter, nastavlja Alaburić, nije zapreka za objavljivanje tekstova naše vrsne novinarke Jelene Jindre o dr. Buljan Flander i poliklinici u drugim medijima ili platformama komuniciranja. Zato ta zabrana ne može služiti svrsi koju je dr. Buljan Flander očekivala i zbog koje ju se sud odredio.

“Upravo suprotno, ova će zabrana fokusirati pažnju cjelokupne hrvatske javnosti na H-Alter i tekstove Jelene Jindre i sve informacije o dr.Buljan Flander koje je sud smatrao spornima dobit će golemi publicitet”, smatra Alaburić.

Teška povreda prava na pravično suđenje

Odvjetnica dalje uočava kako je sud zaključio da mu očitovanje nakladnika, glavnog urednika ili autorice spornih tekstova nije potrebno. “Sudac je analizirao tekstove i procjenjivao je li novinarka postupala u dobroj vjeri, je li svoj novinarski posao obavila profesionalno i u skladu s pravilima profesije, da li je neke sporne tvrdnje iznosila namjerno, je li vjerno prenosila izjave drugih i slično. Svi zaključci suda na štetu su autorice i nakladnika.

Takvo postupanje suda predstavlja tešku povredu prava na pravično suđenje, osobito prava svake stranke u postupku da se očituje na prijedloge protivne strane, iznese svoju argumentaciju i predloži dokaze”, ukazuje odvjetnica.

Na kraju ističe kako ju posebno zabrinjava dio odluke u kojem sud obrazlaže kako treba uspostaviti pravičnu ravnotežu između sukobljenih prava na zaštitu prava osobnosti i prava na slobodu izražavanja. “Sud je pokazao potpuno nerazumijevanje pravnih standarda zaštite slobode izražavanja. Čak je i dr.Buljan Flander u prijedlogu zabrane navela kako je ‘opravdano očekivati interes medija’ za ove teme. Sud, međutim, uopće nije vodio računa o javnom interesu i gotovo neograničenom pravu javnosti da bude upoznata s informacijama i mišljenjima o temama od javnog interesa. Ako neka od tih informacija nije točna, sankcija će biti odgovarajuća naknada štete oštećenicima. I to je granica slobode izražavanja koju postavlja demokratsko društvo radi zaštite prava drugih”, napominje odvjetnica Vesna Alaburić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu