Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vesna Pusić napala prosvjednike u Francuskoj: 'Nadrealno, ridikulozno. To sigurno izvana netko kontrolira'

Bivša šefica diplomacije inzistira da konce vuku međunarodni faktori

FOTO: Pixsell, AFP

Bivša ministra vanjskih poslova Vesna Pusić gostovala je na N1 televiziji, gdje je govorila o masovnim prosvjedima u Izraelu i Francuskoj. Na temu prosvjeda u Izraelu, koji su izbili zbog pravosudne reforme koja izvršnu vlast stavlja u nadređeni položaj u odnosu na sudsku, Pusić kaže kako nije riječ “samo o tome”, čime se složila i s mišljenjem bivše ministrice vanjskih poslova Izraela Tzipi Livni.

“To je način da se vrhuška stranke na vlasti, ali i njihovih ekstremnih desničarskih partnera osigura od bilo kakvog sudskog progona”, kaže Pusić. Potom je dodala kako je i sam izraelski premijer Benjamin Netanyahu bio po istragom, a njegov koalicijski partner bio je osuđen zbog izazivanja i provociranja nasilja.

Prosvjedi u Izraelu nastali su zbog godina nezadovoljstva

Pusić dalje tumači kako Netanyahu nije povukao zakon, već ga je odgodio i poručio da idu u konzultacije. “Kako će se to odvijati, vidjet ćemo. Dio sindikata je nakon toga zaustavio demonstracije, ali neki ljudi su nastavili demonstrirati kroz noć i nakon te najave. To je vrlo ozbiljna situacija. De facto se bore protiv jednog nevjerojatnog skretanja u desno, odnosno protiv ovisnosti režima o ovim fundamentalističkim religioznim strankama u Izraelu”, rekla je Pusić.

Pusić je komentirala izraelskog ministra sigurnosti, koji tvrdi da se složio s odgodom reforme u zamjenu za pravo da u okviru svog ministarstva može osnovati nacionalnu gardu. Pusić smatra kako je to sigurno korak prema stvaranju privatne milicije. Kaže i kako je riječ o čovjeku koji je ranije osuđivan za provociranje javnog nasilja i koji baš ide u tom pravcu.

“To je vrlo ozbiljno za Izrael i rekla bih tragično za zemlju koja je nastala na takvim korijenima i sada je napravila 180 stupnjeva u obrnutom pravcu”, rekla je Pusić, pa dodala da su prosvjedi u Izraelu eksplozija građanskog negodovanja nakon godina nezadovoljstva i povratka Netanyahua u koaliciji s ekstremnom desnicom.

Prosvjed u Francuskoj orkestrirali međunarodni igrači?

Što se tiče prosvjeda u Francuskoj, Pusić smatra kako odluka da se dob za odlazak u mirovinu poveća sa 62 na 64 godine nije novost, budući da se za to znalo još u izbornom programu predsjednika Emmanuela Macrona. Smatra kako je apsurdno da je dob za mirovinu do sada bila 62 godine, te da upravo zbog toga u prosvjede, prema njoj, moraju biti upleteni i neki međunarodni igrači.

“Postoji veliko nezadovoljstvo općom situacijom u Francuskoj. Drugo, ima mnogo međunarodnih faktora koji tu igraju jer su prosvjedi za nešto što je gotovo nadrealno ridikulozno. Nitko više nema 62 godine za odlazak u mirovinu. To ima veze s padom standarda, ali i s međunarodnim faktorima jer isti takvi nasilni prosvjedi s uništavanjem, paljenjem su bili zbog povećanja cijene benzina. Ponovno se vidjelo da ta žestina prosvjeda ne može imati veze s tim”, rekla je Pusić.

Pusić priznaje kako u Francuskoj postoji tradicija ovakve vrste prosvjeda, premda se “na tu tradiciju žestokih prosvjeda nakalemilo generalno nezadovoljstvom Macronovim stilom, to ne može biti samo to”. “Ovdje mora biti upleteno i međunarodnih igrača”, poručuje Pusić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više