Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Došlo je, izgleda, do velikog obrata. HDZ tvrdi da su veterani ekspresno povukli priču o Danu antifašističke borbe

Odbor za ratne veterane povući će amandman kojim se predlaže degradacija Dana antifašističke borbe u običan spomendan

FOTO: Screenshot N1

Odbor za ratne veterane povući će amandman kojim se predlaže degradacija Dana antifašističke borbe u običan spomendan, objavio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić. „Što se tiče amandmana Odbora za ratne veterane, dogovoreno je da će oni povući amandman kad ga Vlada odbije. Vlada neće prihvatiti amandman Odbora za ratne veterane i oni će ga povući”, kazao je Bačić, piše N1.

Saborski Odbor za veterane je u srijedu predložio da 8. listopada ostane praznik, i to kao Dan neovisnosti, a da umjesto njega 22. lipnja, Dan antifašističke borbe, postane spomendan i bude radni dan. Isti odbor predložio je i amandman da se novi blagdan, koji bi se prema prijedlogu Vlade trebao obilježavati 18. studenog, nazove Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.

Sad su se sve lijepo složili

Vlada je predložila da naziv tog blagdana bude Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Sudeći prema izjavama Branka Bačića, HDZ je u red doveo sve pobunjene članove, uključujući i predsjednika Odbora Josipa Đakića. Bačić kaže da je s njim dogovoreno da podrži vladin kalendar blagdana, bez inzistiranja na problematičnom amandmanu.

„Gospodin Josip Đakić rekao je kako je došlo do predlaganja, ali smo se dogovorili da će on podržati zakon. Na Klubu je bio eksplicitan. Do 14. studenog još ima vremena. Stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, koja se jasno odredila prema ovom zakonu”, kazao je Bačić. Predsjednik HDZ-ovog Kluba razjasnio je i nesporazum nastao oko stavova Steve Culeja, još jednog člana veteranskog Odbora i saborskog zastupnika HDZ-a. Prema njegovim riječima, Culej želi da se izmijeni naziv neradnog dana koji će se obilježavati 18. studenog tako da se spominju i žrtve velikosrpske agresije.

Brzo su se povukli

Klub HDZ-a će inzistirati na tome da se prihvati prijedlog Vlade, a na njega će dati samo dva amandmana, koja se „odnose na prvi članak zakona, gdje ćemo reći da blagdane i neradne dane u Republici Hrvatskoj predstavlja 14 datuma, koji su navedeni i pobrojani u prvom članku. Time drugi članak postaje nepotreban pa treći članak postaje drugi članak. Drugi amandman je da se aktualni spomendan, koji se odnosi na rezoluciju odcjepljenja Međimurja od Mađarske, preimenuje u dan kojim obilježavamo pripajanje Međimurja Republici Hrvatskoj… Vlada će oba amandmana prihvatiti”, kazao je Bačić.

Kao i Andrej Plenković jučer, Bačić se u obrani statusa Dana antifašističke borbe pozvao na Franju Tuđmana i ustavnu formulaciju prema kojoj je temelji državne suverenosti Republike Hrvatske u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot uspostavi Nezavisne Države Hrvatske, te u Domovinskom ratu. Oni koji to ne razumiju ne razumiju ni „izvorišne osnove ustava”, kao ni program HDZ-a, kazao je Bačić. Članovima stranke je poslao nedvosmislenu poruku: „Očekujemo od svakog člana, posebno dužnosnika, a posebno zastupnika iz redova HDZ-a da doktrinu doktora Franje Tuđmana i program HDZ-a provode u onim odlukama kada stranka to na svojim tijelima zahtijeva. I očekujemo od svakog dužnosnika provedbu.”

I Stier se uključio

Branko Bačić se osvrnuo i na opasku Davora Ive Stiera, člana HDZ-a kojega se često spominje kao prijetnju Andreju Plenkoviću s desnog krila HDZ-a. Stier je jučer na Facebooku napisao da bi „bilo krivo šutjeti i dozvoliti nekima da zlonamjerno manipuliraju s imenom Franje Tuđmana kako bi pod krinkom antifašizma rehabilitirali jugoslavensku komunističku diktaturu.”

Bačić je kazao kako je sa Stierom razgovarao, i ovaj mu je objasnio da nije mislio na nikoga iz HDZ-a, nego na druge političare koji se pozivaju na Tuđmana. Usprkos takvom objašnjenju, novinari su Bačića pitali smatra li da je Stier mislio na premijera Andreja Plenkovića. „To pitajte Davora Ivu Stiera,” odgovorio je Bačić, prenosi N1.

TUĐMANOVOM DOKTRINOM PROTIV SVAKOG TOTALITARIZMAZakon o blagdanima puno je više od pukog popisa neradnih dana. To je…

Gepostet von Davor Ivo Stier am Donnerstag, 7. November 2019