Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Video. Colorado gutaju požari, deseci tisuća ljudi bježe. Ima ozlijeđenih

Saveznu državu na zapadu SAD-a zahvatili su jaki vjetrovi i najgora suša u povijesti

FOTO: AFP

Stotine kuća uništene su u četvrtak u požarima u Coloradu, na zapadu Sjedinjenih Država koji su zahvatili jaki vjetrovi i najgora suša u povijesti te savezne države, priopćile su vlasti.

“Izgorjelo je oko 370 kuća u Sagamoreu. Pretpostavljamo da je uništeno i 210 kuća u starom gradu Superioru”, rekao je šerif okruga Bouldera, Joe Pelle na tiskovnoj konferenciji.

Snažan vjetar otežava gašenje

Boulder, grad s više od 100.000 stanovnika, pedesetak je kilometara udaljen od Denvera, glavnog grada Colorada. U toj saveznoj državi vlada najgora suša u povijesti koja je uvelike olakšala širenje požara. U okrugu Boulderu požar je progutao hotele, trgovačke centre i više od 650 ha raslinja.

Naleti vjetra su u nekim dijelovima bili snage 160 km/h, što je otežalo gašenje požara. “S obzirom na veličinu i snagu požara te gustu naseljenost ovog područja ne bi nas iznenadilo da ima ozlijeđenih i poginulih”, upozorio je šerif Joe Pelle.

Evakuacija tisuća stanovnika

List Colorado Sun piše da je nekoliko osoba zatražilo pomoć zbog opeklina, a najmanje ih je šest primljeno u bolnicu. Na snimkama koje je objavio CBS vidi se stambena zgrada u plamenu koji vatrogasci pokušavaju ugasiti.

Deseci tisuća stanovnika su dobile naredbu da se evakuiraju, napose u Louisvilleu koji ima 20.000 stanovnika. “Snažan vjetar raspiruje vatru i zrakoplovi ne lete”, objavio je na Twitteru Jared Polis, guverner te planinske države, gdje se Stjenjak spaja s Velikim ravnicama.

Borba s dramatičnim sušama

Evakuacija je proglašena i za čitav Superior s 13.000 stanovnika koji je u četvrtak bio obavijen oblakom crnog dima, vidi se na snimkama objavljenim na društvenim mrežama.

Colorado, koji inače ima sušu klimu poput velikog dijela američkog Zapada, već niz godina trpi izvanredne suše. Zadnjih godina požari haraju Kalifornijom i Oregonom, također na američkom Zapadu.