Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Video: Milanović je u Njemačkoj jako discipliniran. Uredno nosi masku i hitro se miče na upozorenje da je preblizu

Predsjednik se sjetio da se ipak ne bi trebao rukovati sa Steinmeierom, no distancu je zaboravio

FOTO: Screenshot/@Ana_Mlinaric

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović susreo se predsjednikom Njemačke Frank-Walter Steinmeierom u berlinskoj palači Bellevue. Znakovito je to što je to prvi doček nekog stranog državnika uz vojne počasti od početka pandemije, no neke druge stvari su nam također zapele za oko. Nakon što je Steinmeier pozdravio Milanovića sa “Zorane, bok, drago mi te vidjeti, dobar dan i dobro došao”, predsjednici se ipak nisu rukovali.

Milanović se očito u susretu s Steinmeierom držao preporuka o izbjegavanju rukovanja, što mu u utorak nije pošlo za rukom. Kamere RTL-a su tada uhvatile Milanovića koji je prišao premijeru Andreju Plenkoviću, s njim se rukovao, pa nastavio pozdravljati i druge ljude. Plenković se malo našalio, pa mu je rekao “Ti si kao Janša sada”, referencirajući se na to da se Plenković prije neki dan bez problema rukovao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Steinmeier ga je ipak morao opomenuti

No, ipak, Milanović nije baš sve preporuke uspio ispoštovati. Kada su stali na crveni tepih, Milanović je stao ipak malo preblizu Steinmeieru, koji mu je morao reći da se odmakne. Pokazao mu je prstom na rub crvenog tepiha, Milanović je pogledao u pod, malo razmišljao i onda napravio korak udesno.

Inače, premijer Plenković je u četvrtak sa sjednice Vlade poručio građanima da bi trebali slušati ministra zdravstva Vilija Beroša i ostale epidemiologe, te da bi trebali izbjegavati rukovanja, uz vođenje računa o higijeni, distanci i dezinfekciji. “Vodimo računa o odgovornosti i tri točke – higijena, distanca, dezinfekcija. Nemojte se rukovati. Ja sam se neki dan rukovao jer mi je već dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, ali nemojte se rukovati. Slušajte ministra Beroša i naše epidemiologe”, rekao je tada premijer.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više