Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Video: Objavljeni detalji zapljene kokaina u Pločama, ronioci ispod broda pronašli sanduk pričvršćen magnetima

Radi se o zapljeni 62 kg kokaina i 220 kg heroina u dvije nepovezane akcije

FOTO: Screenshot MUP

Policija je u Luci Ploče u dvije nepovezane akcije prošle godine zaplijenila 62 kilograma kokaina i 220 kilograma heroina, što je ujedno i najveća zapljena heroina u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost zaplijenjene droge je procijenjena na 17 milijuna eura.

Kokain je pronađen 3. studenog prošle godine na brodu ta rasute terete, koji je u Luku Ploče došao iz Južne Amerike. Ronioci su drogu pronašli na dubini od 16 metara u metalnom sanduku koji je magnetima bio pričvršćen na metalnu oplatu broda. U sanduku su pronašli tri paketa od ljepljivih traka i folija s ukupno 54 paketića s 61,6 kilograma kokaina, otkrio je voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica.

Istraživanjem nije utvrđeno jesu li kapetan ili posada broda bili uključeni u krijumčarenje, pa će se istraga nastavati uz suradnju sa zemljama Zapadne Europe, istaknuto je na konferenciji za mediji na kojoj su predstavljeni rezultati akcija. Naglasili su i da su ronioci drogu otkrili u nepogodnim uvjetima jer je u to vrijeme puhao jaki jugo.

Objavili video akcije

Heroin je pronađen 11. listopada temeljem nakon što je policija analizom utvrdila da je brod, koji je plovio preko Turske i Italije u Luku Ploče, visokorizičan. Službenici su pristupili pretrazi broda i drogu pronašli u kontejneru za prijevoz tereta. Pregledali su 80 olovnih kocki, te u njih 40 otkrili šupljinu ispunjenu heroinom – ukupne težine 219,7 kilograma. Policija je naglasila da se u oba slučaja radilo o sofisticiranim načinima krijumčarenja, koje je teško otkriti. Objavili su i video zapljena.

U posljednjih 10 godina PU Dubrovačko-neretvanska imala je 9213 zapljena droge i ukupno je zaplijenjeno 767 kilograma kokaina, 289 kilograma heroina i oko 2,5 tone marihuane, naglasili su na konferenciji.

U kriminalističkim istraživanjima, koja su rezultirala zapljenom heroina u listopadu i kokaina u studenom prošle godine, sudjelovali su službenici kriminalističke policije, pomorske policije i intervente policije iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske u suradnji s PNUSKOK-om, antiterorističkom jedinicom Lučko, pripadnicima specijalne jedinice policije Split, Carinskom upravom i Službom za mobilne jedinice carine Dubrovnik.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više