Video: Ovako se u Zagrebu obavljaju javni radovi. Radnik euforično zabija stupiće maljem i, logično, razvaljuje ih

Donosimo video radnika Zagrebačkih cesta u pasioniranom postavljanju stupića. Sugeriramo da svakako uključite zvuk

ZADNJA IZMJENA: ruj 17, 2019

Radnici Zagrebačkih cesta nadišli su sve epizode kultnog čehoslovačkog animiranog serijala iz 80-ih, o dva nespretna majstora Patu i Matu. I dok oni na kraju svake epizode filmića A je to ipak nekako obave posao, to se ne može reći i za djelatnike Holdinga.

Jedan čitatelj Telegrama danas je u ulici Medveščak, ispred kazališta Mala scena, zatekao radnike Zagrebačkih cesta kako maljem nabijaju aluminijske stupiće. “Vidio sam na svoje oči kako ih zabijaju i kako ti stupići pritom pucaju. Odmaknuo sam se i snimio video kako biste ga mogli pokazati građanima”, izjavio je diskretni gospodin koji nam je poslao snimku.

Tko će platiti dupli posao?

Radnik koji je pasionirano mlatio maljem, uspio je oštetiti tri od šest stupića koje je nabijao. Razmjeri oštećenja posve su vidljivi na fotografijama:

Uz to, dio stupića uopće nije zabijen do kraja pa im podnožje viri iz asfalta i ostalo je nezaštićeno.

U kratkom telefonskom razgovoru glasnogovornik Zagrebačkih cesta, Vlado Suša, optužio je Telegram da njegovu tvrtku “napadamo džonom, ne znajući pritom o čemu se tu radi”. U nastavku razgovora kazao je kako su to stupići koji su maknuti u petak 13. rujna, zbog utrke vozača amatera u neobičnim vozilima iz kućne radinosti.

Kaže i kako su stupići, odnosno aluminijske navlake, sigurno bile oštećene i prije skidanja. U priopćenju koje nam je poslao odbacuje tvrdnje da se postupalo nestručno te tvrdi da su napuknuća nastala ranije – iako gospodin koji je poslao video tvrdi da su stupići pred njegovim očima pucali dok su postavljani.

Možda je neki auto skočio u zrak i pao točno na vrh stupića?

No Zagrebačke ceste imaju svoju teoriju, kažu da su oštećeni tako što se neki auto zabio u njih: “Oko stupića se može vidjeti da se u prošlom periodu radilo na sanaciji asfalta oštećenoga isključivo na način kada dođe do udara vozilom u stupiće”, točan je citat službenog odgovora na Telegramov upit.

Zanimljivo, u nastavku priopćenja Suša navodi da je stupiće trebalo samo umetnuti u postojeće rupe te zaliti betonom kako bi se učvrstili. U videu koji smo dobili očito je da to nije bio slučaj:

Unosni posao sa stupićima

O stupićima u Gradu Zagrebu piše se godinama. Tako je otkriveno kako je stupiće, koji su odjednom niknuli posvuda, proizvela tvrtka Metal product čiji je vlasnik Stjepan Šafran, inače bivši predsjednika Hrvatske obrtničke komore.

Jutarnji list je 2006. tako donio priču o tome kako je za svaki od oko desetak tisuća stupića tvrtka Metal product dobila 300 kuna. Već pet godina kasnije njihov je broj narastao na više od 25 tisuća, a Večernji list je izračunao kako je Šafranova tvrtka na njima zaradila 11,2 milijuna kuna. Otkrili su i kako su stupići koji su tada koštali 435 kuna očito preplaćeni jer su ostale tvrtke novinaru nudile slične, koji cijenom nisu prelazili 300 kuna.

Grad je u međuvremenu promijenio dobavljača pa nam u današnjem odgovoru na upit pišu da stupiće kupuju od tvrtke Pismorad d.d. koja je dala najpovoljniju ponudu na zadnjem javnom natječaju. U međuvremenu je očito narasla i cijena pa tako sada koštaju 662,90 kn plus PDV. Iz Zagrebačkih Cesta kažu i da bi oštećeni stupići bili odmah zamijenjeni novima, ali trenutačno ih nemaju na zalihama.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
199 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program