Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Video. Ovako su policajci pohapsili prevarante koji su ukrali milijunski iznos glumeći bankare i policajce po Zagrebu

Uskok je za sve uhićene zatražio istražni zatvor

FOTO: YouTube MUP

U zajedničkoj akciji policije i USKOK-a jučer je u Zagrebu uhićena ekipa prevaranata za koje se sumnja da su glumili policajce i tako varali lakovjerne umirovljenike, pri čemu su ukrali gotovo 1,3 milijuna kuna. MUP je sada objavio snimke uhićenja na kojima se vidi kako se, pod okriljem noći, policajci prikradaju lokaciji na kojoj su osumnjičeni.

“Zbog prevara građana ‘zlatne’ životne dobi zagrebačka policija, Ravnateljstvo policije i USKOK proveli su kriminalističko istraživanje. Sumnja se da su se udružili u zločinačko udruženje i prevarili 27 građana starosti i do 93 godine”, piše uz snimku na YouTube kanalu MUP-a.

Kako su operirali prevaranti

U međuvremenu se o akciji oglasio USKOK koji je donio rješenje o provođenju istrage protiv 17 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja”, priopćili su. Riječ je o 11 muškaraca i šest žena u dobi od 22 do 46 godina.

“Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni u razdoblju od listopada do 23. studenoga 2022. u Zagrebu, isplanirao izvršenje više kaznenih djela prijevare te povezao ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe u zajedničko djelovanje odredivši kao cilj pribavljanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na način da osobama starije životne dobi neistinito predočavaju da su policijski službenici koji vode istragu protiv djelatnika banke zbog stavljanja u optjecaj krivotvorenih novčanica na njihovu štetu te ujedno osiguravaju zlatni nakit koji posjeduju”, navode još.

Suokrivljenici su najprije iz pozivnih centara telefonski pozivali starije osobe te su se predstavljali kao policijski službenici koji rade na zaštiti njihove imovine. Potom su im lagali da je zbog sumnje da kod sebe ili na računu u banci imaju krivotvorene novčanice – potrebno da policijski službenik provjeri novac i izda im potvrdu s kojom mogu u FINI krivotvoreni novac zamijeniti za pravi, piše još USKOK.

Za jednom osobom se još traga

Nakon što bi im osobe povjerovale, na njihove adrese odlazili su osumnjičenici koristeći se vozilima koja im je osigurao prvookrivljeni. Potom su od starijih osoba uzimali novac i zlatni nakit te ga predavali prvookrivljenom koji ga je sukladno njihovim ulogama međusobno dijelio, priopćio je USKOK. Na opisani način okrivljenici su pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 1.299.854 kuna, odnosno 172.520 eura.

Iz policije su, pak, naveli kako su obavili pretrage uhićenih te objekata i vozila koja koriste, u kojima su pronašli veću količinu novca u domaćoj i stranoj valuti, nakit, više komada vatrenog oružja, uređaj za ometanje signala, tzv. jammer, više mobitela i SIM kartica, odjevne i druge predmete koje su koristili u prijevarama ili su ukradeni.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 15 osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, za jednom osobom se još uvijek intenzivno traga, dok se jedna od ranije nalazi u istražnom zatvoru. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora za uhićene. Inače, kako je Telegram jučer pisao, istražitelji sumnjaju da su grupu prevaranata predvodili Romano Beganović i Kristijan Šajn.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više