Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini Video: Putin na godišnjicu aneksije dan provodi na Krimu, Rusi objavljuju propagandne snimke kako sam vozi auto

Pratimo 388. dan ruske invazije na Ukrajinu

Danas je 388. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:


 • Biden kaže da je Putin počinio ratne zločine
 • Američki dronovi ponovno nad Crnim morem
 • Britanci: ‘Kremlj vjerojatno priprema šire novačenje vojnika’
 • Ruski mediji: ‘Putin je došao na Krim za godišnjicu aneksije’

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Novi Putinov video

 • Ruski mediji objavili su još jedan video Vladimira Putina koji je u posjetu Krimu. Za posjet je odabrao današnji dan, zbog godišnjice; prije devet godina Rusija je formalno “vratila Krim”. Dva dana ranije, 16. ožujka 2014. održan je referendum za koji Rusija tvrdi da je premoćno pokazao kako stanovnici Krima žele biti dio Rusije. Te rezultate iskoristili su za aneksiju ukrajinskog teritorija.

Na Krimu ga je dočekao guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev. Na novoj snimci se vidi Putin kako skupa sa svitom obilazi umjetničku školu. Izmjenjuju se dužnosnici koji ga vode u obilasku, Putin razgledava djela djece… Na koncu izlaze iz škole, Putin i svita idu do automobila koji je parkiran ispred, ruski predsjednik se rukuje s njima i potpom sjeda za volan.


Erdogan: ‘Sporazum o žitu se nastavlja’

 • Turski predsjednik Erdogan obavio je da je produžen sporazum o izvozu žita iz Ukrajine. “Dogovor o koridoru za izvoz žita je trebao isteći danas. nakon razgovora obje strane, dogovorili smo produljenje sporazuma”, kazao je. Nije precizirao koliko će vrijediti sporazum.

Ukrajinska Nexta objavila video Putina na Krimu

 • Ukrajinska Nexta objavila je video Putina koji je na Krimu. Sumnjaju da se radi o njemu i pitaju je li to novi dvojnik. No iz snimaka koje su danas objavili ruski mediji, prilično je sigurno kako je na Krimu upravo njihov predsjednik.

Ruski mediji: ‘Putin je došao na Krim za godišnjicu aneksije’

 • Kako javljaju ruski državni mediji, Vladimir Putin je došao na Krim na godišnjicu aneksije, odnosno kako se to u Rusiji predstavlja, na “godišnjicu ponovnog ujedinjenja s Rusijom.” RIA javlja da je stigao u Sevastopolj gdje je posjetio školu umjetnosti i dječji centar.

Britanci: ‘Kremlj vjerojatno priprema šire novačenje vojnika’

 • Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviju obavještajnu procjenu o ratu u Ukrajini. Javljaju da ruske vlasti vjerojatno pripremaju šire novačenje kako bi zadovoljili vojne potrebe. Podsjećaju kako je ruska Duma predstavila zakon kojim bi se dob za novačenje promijenila s muškaraca od 18 do 27 godina na muškarce od 21 do 30 godina. Oni, službeno, ne bi ratovali u Ukrajini.

I Biden izjavio da je Putin počinio ratne zločine

 • Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio ratne zločine i da je opravdana odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda nalog za njegovo uhićenje. ICC je ranije u petak izdao uhidbeni nalog za Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusiju. SAD ne priznaje taj međunarodni sud.

“Mislim da je to opravdano. Problem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas. Ali mislim da je poslao snažnu poruku”, rekao je Biden novinarima. SAD je neovisno o ICC-ju utvrdio da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i smatra da počinitelji moraju odgovarati, rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta.

Potez ICC-a obvezuje 123 države članice da uhite Putina ako se nađe na njihovu teritoriju i prebace ga na suđenje u Den Haag. ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.


Američki dronovi ponovno nad Crnim morem

 • SAD je nastavio s letovima špijunskih dronova nad Crnim morem nakon incidenta s ruskim lovcem koji je rezultirao padom američke bespilotne letjelice, objavili su u petak američki dužnosnici. Dron RQ-4 Global Hawk u petak je letio nad tom regijom, rekli su dužnosnici dodajući da je to prva takva misija nakon događaja u utorak.

Pentagon je ranije isticao da incident neće zaustaviti Washington da nastavi s letovima dronova. Pad drona MQ-9 bio je prvi izravni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini i dodatno je pogoršao odnose između Washingtona i Moskve koji su se međusobno optuživali.

Rusija je odbacila američke optužbe da su dva ruska lovca Su-24 neoprezno letjela oko američkog drona i tvrdi da letjelice nisu došle u kontakt nego je dron pao nakon “oštrog manevriranja”. Bijela kuća je u četvrtak objavila video snimku za koju kaže da opovrgava rusku verziju događaja i pokazuje da je dron pao u Crno more nakon što ga je udario ruski borbeni zrakoplov.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više