Komentari

Video: Zašto je Plenković i danas, četiri godine kasnije ovako nervozan zbog pitanja o Borgu i Agrokoru?

Bizarni napadi i izbjegavanje odgovora obilježili su pitanje o sastancima guvernera HNB-a u vrijeme restrukturiranja Agrokora

Pune tri godine kasnije Plenković je na vrhuncu političke moći - još traje prva godina novog mandata kojeg je osvojio uvjerljivom pobjedom na izborima, a tanka saborska većina je toliko čvrsta da mu vjerojatno ni neće trebati pripomoć “žetončića”. Pa opet, čim se spomene Agrokor...

Andrej Plenković je samo jednom u svojoj premijerskoj karijeri bio na konopcima, izgledajući poput boksača na rubu snaga kojemu je dovoljan samo još jedan osrednje jak udarac da se sastavi s podom i tamo ostane dok netko ne označi kraj. Kad je, na proljeće 2018. godine, otkrivena afera Borg.

Bizarno prozivajući konzultante, koji su radili na restrukturiranju Agrokora odmah nakon što su za Vladu zapravo sastavili zakon kojim je definirano – restrukturiranje Agrokora, da vrate novac, uzdrmani Plenković je morao niz vodu pustiti i svoju blisku suradnicu, ministricu gospodarstva Martinu Dalić.

Uloga Knightheada

Pune tri godine kasnije Plenković je na vrhuncu političke moći – još traje prva godina novog mandata kojeg je osvojio uvjerljivom pobjedom na izborima, a tanka saborska većina je toliko čvrsta da mu vjerojatno ni neće trebati pripomoć “žetončića”. No, i današnji Plenković je, tko bi znao zbog čega, iznimno osjetljiv na pitanja koja se tiču afere Borg.

Toliko da je na pitanje je li znao za korespondenciju guvernera HNB-a Borisa Vujčića i mlađeg analitičara firme Knighthead iz svibnja 2017. godine po kojoj su se trebali sastati kako bi ponudu američkog fonda učinili što atraktivnijom Plenković odgovorio izbjegavanjem odgovora i novim slabo prikrivenim napadom na N1 i opoziciju.

Benčić gleda televiziju. Vau!

Naime, premijer je između redaka optužio ovu televiziju (koja je, inače, nedavno u Hrvatskoj isključena polovici svojih gledatelja) za suradnju s oporbom. Konkretno, Plenković je za zastupnicu “Možemo!” Sandru Benčić rekao da je plagirala pitanje o tome slučaju koje je vidjela na televiziji N1, dodavši kako je to, eto, dobro znati.

Nakon toga je jednostavno – otišao, pa je publika ostala željna odgovora na pitanje otkad je to neobično i “dobro znati” da političari informacije o zbivanjima u društvu dobivaju (i) iz medija. Kao i bilo kakve premijerske elaboracije o eventualno spornoj komunikaciji guvernera HNB-a u danima kad se lomila sudbina Agrokora.

Stranka-žeton i rat s Povjerenstvom

Danima u kojima je, podsjetimo, iz Vlade izbačen Most pa je, uz pomoć prebjega pod istragom USKOK-a, Tomislava Sauche, očuvana saborska većina. Nakon čega je ostvarena strateška i čvrsta suradnja s HNS-om, strankom-žetonom.

Danima nakon kojih je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa počelo kopati po slučaju Borg, pa su Banski dvori pokrenuli višegodišnji i zasad uspješan rat za smanjivanje ovlasti tog tijela. Kako bi rekao premijer – i sve to je, eto, dobro znati.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu