Vidović Krišto i njena bivša TV kuća imaju nešto zajedničko: igraju se sa stvarima koje će na kraju platiti građani

HRT-ove neuspješne tužbe platit će građani, a njima bi mogla stići i cijena za nepridržavanje epidemioloških mjera

ZADNJA IZMJENA: ruj 23, 2020
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U svojoj biti, slučajevi su potpuno identični. Scena prva, HRT. Vodstvo te kuće u posljednje je dvije godine pokrenulo opsežnu akciju tužbi protiv novinara i medija, uglavnom onih koji bi se drznuli napisati da na javnoj radiotelevizijskoj kući vlada cenzura.

Tužili su i niz vlastitih djelatnika, s krunskim sudskim sporom protiv predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka. Sporom koji su nedavno pravomoćno izgubili, uz presudu koja je ustvrdila da je otkaz uredniku na HRT-u i šefu HND-a bio – nezakonit.

Skupo na sve načine

Ako je već bilo previše za očekivati da nakon ovakvog sudskog šamara odgovorni krenu prazniti ladice (jer, da je zdravog razuma i odgovornosti do ovog nezakonitog otkaza ne bi nikad ni došlo), nekako je bilo logično da će kuća barem probati izbjeći daljnje sudsko mrcvarenje.

Naime, zbog cijelog postupka protiv Zovka i tužbi protiv novinara općenito, Hrvatska je pod žestokim kritikama međunarodnih organizacija koje se brinu o slobodi medija. A, pritom, stvar je i skupa – sudski porazi koštaju, a na neisplaćene plaće idu i kamate…

Win-win cinične logike

Međutim, vodstvo HRT-a se ipak odlučilo na krajnji pravosudni džoker – traženje revizije postupka pred Vrhovnim sudom, pa koliko koštalo da koštalo, što novčano, što reputacijski. Cinična logika koja stoji iza ovog posljednjeg pravnog manevra, zapravo je ista – za vodstvo HRT-a je čak i ovo win-win situacija.

Cilj, naime, nije sudska pobjeda (mada ne bi loše došla), cilj im je – putovanje. Jer, što može bolje proširiti strah i disciplinirati novinare kuće od otkaza prvom čovjeku strukovne udruge? Pa neka je i nezakonit, evo proces traje već dvije godine, a proći će i neko vrijeme do revizije na Vrhovnom sudu. A troškovi? Pa, dragi gledatelji, neće troškove pokriti glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i klika koja se naviruje iza njegovih leđa iz svojih džepova, nego – vi. Iz pretplate.

Bez maske

Potpuno istu logiku koristi prva saborska performerica Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta. Niša koja ju je i lansirala u politiku, mogla bi je tamo i održati. I ona je toga svjesna. Pa onda isto tako kao svojedobno novinarka HRT-a, kad je u maniri preiskusnih teoretičara zavjere povezivala seksualni odgoj i pedofiliju, te postala ikona ultrakonzervativne desnice, sad politički kapital marno obrće na – maskama.

Danas se tako, ležerno pozvala na navodne znanstvene dokaze o štetnosti maski i pozvala na to da se djecu u školama oslobodi obveze njihovog nošenja. Pritom je, iako je Sabor odlučio drugačije, još jednom demonstrativno u sabornici odbila staviti masku na lice. Jer, sloboda… Nakon što ju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković savršeno opravdano isključio s današnje sjednice, demonstrativno je pokupila je svoje stvari i otišla u odjednom slobodni dan. Bez maske.

Junaci i rizične skupine

Radi se, dakle, o posve istoj razini profiterstva kakvu u njenoj nekadašnjoj kući prakticiraju na tužbama protiv novinara. Ovdje, naime, Vidović Krišto, svojim upornim inzistiranjem na nenošenju maske gradi daljnji status ikone i legende u biračkoj niši koja se tako lijepo otvorila teatralnom propašću Živog zida i ostalih hiperpopulističkih heroja i pokreta.

A trošak je gotovo – nikakav. Kao što će dragi pretplatnici platiti za utjerivanje straha u kosti zaposlenicima HRT-a od strane uprave, tako će i politički probitak Vidović Krišto – bude li se dovoljan broj ljudi poveo za njenim primjerom i lagodno odnosio prema epidemiološkim mjerama zaštite – platiti građani koje dokači Covid-19, kao i oni koji bi mogli ostati bez zdravstvene usluge dođe li do blokade zdravstvenog sustava koju smo vidjeli u nekim zemljama u ožujku.

Karolini Vidović Krišto se, pritom, nije previše teško junačiti pred Covidom-19, obzirom da ne spada u rizičnu skupinu starijih ljudi, s kroničnim bolestima. A s obzirom na to koliko dugo Andrej Plenković tolerira kaos i sramotu na Prisavlju nije teško zaključiti da u rizičnu skupinu ne spadaju ni Bačić i ekipa.

Jasmin Klarić
Telegram autor
593 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program