Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vidović Krišto traži pravdu za BBB-ovce koji tvrde da ih je u Vukovaru premlatio policajac, navodno član Delija

Vidović Krišto se poziva na informacije koje je dobila od Udruge Bad Ble Boysa

23.09.2020., Zagreb - Sabor je 3. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu polugodisnjeg izvjestaja o izvrsenju Drzavnog proracuna Republike Hrvatske za prvo polugodiste 2020. godine.  Karolina Vidovic Kristo
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Karolina Vidović Krišto uputila je danas pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojem od njega traži da ispita incident koji se navodno dogodio u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj i tijekom kojeg su policajci zlostavljali nekoliko pripadnika Bad Blue Boysa. Policijski službenici, tvrdi, prekršili su i ustavni poredak.

Vidović Krišto kaže kako su joj se kao predsjednici Odbora za pomoć obratili iz Udruge Bad Blue Boysa čiji su navijači navodno stradali. Prema navodima koje prenosi, incident se dogodio tijekom jednog navijačkog sukoba nakon kojeg je nekoliko BBB-a privedeno u policiju. Navijači, prenosi Vidović Krišto, nisu imali radi čega biti zadržani, ali je zato “izvrgnuti prijetnjama te svojevrsnom psiho-teroru.”

Fizičko zlostavljanje u policiji

Kako navodi saborska zastupnica, navijači su ostavljeni s jednim policijskim službenikom, kojega “osobno poznaju te tvrde da je dotični navijač Crvene Zvezde i pripadnik navijačke skupine Delije.” On ih je, prenosi Vidović Krišto, i fizički zlostavljao.

“Taj policijski službenik, s ciljem izazivanja incidenta, počeo je fizički zlostavljati jednog od navijača, na što su njegovi kolege stali u obranu. Taj incident izazvao je reakciju policijskih službenika iz susjednih soba koji su dotrčali u prostoriju i, naravno, pritrčali u pomoć svome kolegi, ne znajući pozadinu incidenta. Nakon što su mladići bili svladani od drugih policijskih službenika, policajac provokator je nekoliko puta nogom udario mladića koji je ležao na podu”, piše Vidović Krišto u pismu Božinoviću.

Policajac u spornoj navijačkoj skupini

Predsjednica Odbora od ministra traži da provjeri što se točno dogodilo u Vukovaru. U svom pismu Vidović Krišto također ističe kako svatko ima pravo biti navijač neke skupine, osim kada je riječ o skupini koja aktivno sudjeluje protiv integriteta i suvereniteta hrvatske države. A kako navodi, upravo je vukovarski policajac taj koji je naveden kao pripadnik takve skupine.

“Opće je poznato da navijači Crvene Zvezde slave zločine počinjene u Vukovaru te pozivaju na odcjepljenje Vukovara i pripajanje Republici Srbiji, što pričinjava ozbiljnu prijetnju našem ustavnom poretku. Nijedan državni službenik u RH, tako ni policajac, ne smije pripadati takvim organizacijama, te ukoliko im pripada mora trenutačno biti udaljen iz službe”, zaključuje Vidović Krišto te poziva Božinovića da žurno reagira te utvrdi odgovornost u tom slučaju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više