Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vijeće EU-a donijelo nova pravila o putovanjima za vrijeme pandemije, vrijedit će na području cijele Unije

Promjena će biti i u ECDC-evoj korona karti

Travellers wearing facemasks for protective measures, look at the information board in the hall of the Schiphol Airport, in the outskirts of Amsterdam, on March 18, 2020 as several airlines cancel their flights related to the Covid-19 outbreak hitting Europe. - Since the virus first emerged in late December, 8,091 people have died around the world, out of more than 199,470 cases according to an AFP tally based on official sources at 1100 GMT on March 18, 2020 (Photo by Remko DE WAAL / ANP / AFP) / Netherlands OUT
FOTO: AFP

Vijeće Europske unije danas je prihvatilo preporuku o koordiniranom pristupu za olakšavanje sigurnog kretanja Europskom unijom tijekom pandemije koronavirusa. Prema njoj će putnici moći putovati Europom s dokazom o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu bez dodatne izolacije ili dodatnog testiranja.

Ona će stupiti na snagu 1. veljače 2022. godine, a istog dana na snagu stupa i odredba po kojoj covid potvrde važe devet mjeseci nakon primarnog cijepljenja. Oni koji su završili primarno cijepljenje 270 dana unazad kao i oni koji su primili booster će moći slobodno putovati kroz EU.

Isto će vrijediti i za ljude koji su se oporavili od koronavirusa u zadnjih 180 dana. Osim toga, slobodno će putovati i oni koji imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 24 sata.

Promjene i u ECDC-jevoj korona karti

“Cilj preporuke koja je usvojena danas da se u obzir uzmu pojedinačne okolnosni u kojima su ljudi, posebno oni cijepljeni te da za njih restrikcije za putovanja budu što je manje moguće”, rekao je francuski tajnik za europske poslove Clement Beaune uoči sastanka, prenosi Politico.

Nova preporuka se bavi i ECDC-jevom korona kartom koja je trenutno osnova za restrikcije u putovanjima. Prema važećim propisima ona procjenjuje stupnjeve rizika u različitim regijama Unije, a po novim odredbama će u obzir morati uzeti i postotak cijepljenih.

Mijenjaju se i odredbe o hitnoj kočnici

Vijeće je dogovorilo i modifikaciju postojeće ‘hitne kočnice’, procedure koja omogućava zemljama da nametnu restrikcije putnicima iz regija i zemalja u kojima su detektirane nove varijante. Po novom bi Komisija mogla predložiti koordinirani pristup za putovanja iz takvih područja.

Do ovih promjena dolazi dok se omikron varijanta širi varijantom. Iako je dovela do porasta broja slučajeva diljem Unije, nije uvelike povećala smrtnost, a neki stručnjaci procjenjuju da će ona biti kraj akutne faze pandemije u Europi. Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je kako je vrijeme da se prekine s mjerama koje otežavaju putovanja i koje su sve teže predvidive diljem EU-a, javlja Politico.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više