Politika & Kriminal

Vijeće Europe poziva Moskvu da 'odmah oslobodi' Navalnog

'Odbor ministara Vijeća Europe izrazio je krajnju zabrinutost zbog toga što je Aleksej Navalni do danas u zatvoru'

MOSCOW, RUSSIA — FEBRUARY 2, 2021: Opposition activist Alexei Navalny appears at Moscow City Court for a Simonovsky District Court hearing into an application by the Russian Federal Penitentiary Service to convert his suspended sentence of three and a half years into a real jail term. Navalny, who had been wanted in Russia since December 2020 for violating probation conditions in the Yves Rocher case, was detained at Sheremetyevo Airport near Moscow on his return to Russia from Germany on 17 January 2021. On 18 January, Moscow Region’s Khimki Court ruled that Navalny be put into custody until 15 February 2021. Moscow City Court Press Service/TASS
THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY,Image: 588096071, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: AFP

Izvršno tijelo Vijeća Europe pozvalo je u četvrtak Moskvu da “odmah oslobodi” ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog, dan nakon što je moskovski sud raspustio njegov pokret ocijenivši ga “ekstremističkim”. “Odbor ministara Vijeća Europe izrazio je krajnju zabrinutost zbog toga što je Aleksej Navalni do danas u zatvoru”, istaknuto je u priopćenju.

Ovaj odbor koji nadgleda provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava (ECHR) u zemljama članicama – među kojima je Rusija – traži ujedno od Moskve da poništi presudu protiv najvećeg kritičara Kremlja u slučaju nazvanom “Yves Rocher”. Navalni je u prosincu 2014. osuđen u Rusiji na tri i pol godine zatvora uvjetno u tom predmetu za pronevjeru 26 milijuna rubalja (u to vrijeme gotovo 360.000 eura), na štetu ruske podružnice francuske kozmetičke tvrtke Yves Rocher.

Poništenje presude za brata

Vijeće Europe traži usto od Rusije da poništi presudu njegovu bratu Olegu Navalnom. ECHR je “ocijenio da su tužitelji osuđeni za čine koji se ne razlikuju od redovitih trgovinskih djelatnosti, a sudske odluke su svojevoljne, nepredvidljive i očito nerazumne”, podsjeća Vijeće. Tim se odlukama krši načelo da “nema zločina i kazne bez zakona” te “pravo na pošteno suđenje”, ističe VE.

“Dana 2. veljače 2021. uvjetna osuda Alekseja Navalnog, izrečena u ovom slučaju nakon svojevoljne osude, promijenjena je u kaznu strogog zatvora”, podsjeća također. Ruske zatvorske vlasti optužile su ga da je prekršio mjeru sudskog nadzora dok je bio na liječenju u Njemačkoj, nakon što je preživio pokušaj trovanja za koji optužuje Kremlj.

Sjedište Vijeća Europe, paneuropske organizacija sa 47 zemalja članica, je u Strasbourgu, a ministri vanjskih poslova zemalja članica ili njihovi izaslanici čine njegov Odbor ministara.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu