Politika & Kriminal

Vijeće Europe: 'U BiH zatvorima se muči zatočenike, imamo prijave na silovanje i lažnu egzekuciju'

Traže od vlasti BiH da poduzmu 'rigorozne mjere' kako bi spriječile policijska zlostavljanje

FOTO: Screenshot/YouTube/BHRT

Vijeće Europe (VE) pozvalo je u utorak vlasti BiH da poduzmu ‘rigorozne mjere’ kako bi spriječile policijska zlostavljanje zatočenika navodeći više slučajeva nasilja s nanošenjem tjelesnih ozljeda, prijetnji, pa čak i silovanja.

U izvješću Odbora VE za sprječavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja te kažnjavanja (CPT) koje je objavljeno u utorak navodi se kako je njihovo izaslanstvo informirano o brojnim navodima tjelesnog i psihičkog zlostavljanja zatočenih osoba u zatvorima kojima su ih izložili službenici za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Za ozljede optuženi krim inspektori i interventna

“Ozbiljnost navodnog zlostavljanja kao što je silovanje palicom, lažna egzekucija pištoljem mogla bi, prema mišljenju CPT-a, predstavljati mučenje”, stoji u izvješću. Dodaje se kako su se zatvorenici žalili da su ih policijski službenici udarali rukama, drvenim palicama i električnim kabelima. Ove ozljede nanosili su uglavnom kriminalistički inspektori i pripadnici postrojba za posebne intervencije.

Pri tome je posebno istaknuta brutalnost policije u županijama sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru. “Potrebne su rigorozne mjere za promicanje promjene kulture policije u Županiji Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskoj policiji i policiji FBiH”, navodi Vijeće Europe.

VE traži uvođenje audio i video nadzora

Predlažu da se uvede sustav audio i video snimanja policijskih razgovora s osumnjičenicima, kao i jamčenje da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za kriminal u policijskom pritvoru temeljiti i povjerljivi. Vijeće Europe upozorilo je i kako unutar policije nisu na vrijeme provođene istrage o navodnom policijskom zlostavljanju, dok se istražna tijela ne mogu smatrati nepristranim i neovisnim, dodaje se u izvješću.

Odbor VE za sprječavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja te kažnjavanja kritizirao je i uvjete u zatvorima u Sarajevu i Mostaru gdje su pritvorenici zatočeni u ćelijama i po 23 sata dnevno. Upozorili su i kako je u tim ustanovama loša zdravstvena zaštita zatočenika.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu