Politika & Kriminal

Vijeće Muzičke akademije glasalo protiv prijedloga svog dekana da se Bandiću dodijeli počasni doktorat

Od 34 člana Vijeća, 23 je bilo protiv, a tri su bila suzdržana

04.05.2013., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic u vatrogasnoj uniformi na postrojavanju vatrogasaca na Trgu bana Jelacica. 
Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Na Muzičkoj akademiji danas je održana izvanredna sjednica Vijeća akademije na kojoj su se članovi Vijeća usprotivili prijedlogu dekana Dalibora Cikojevića da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat, javlja srednja.hr. Od 34 članova vijeća 23 su glasala protiv, a tri su bila suzdržana. Sjednica je počela u podne, s jednom točkom dnevnog reda: “Prijedlog dodjele počasnog doktorata gradonačelniku Zagreba”. Sjednicu je, na zahtjev trećine članova Vijeća, sazvao dekan, koji ju je danas osobno vodio.

Sveučilište u Zagrebu je 18. ožujka na prijedlog Muzičke akademije pokrenulo postupak dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću. Prijedlog je obrazložen “‘doprinosom predloženika razvoju Sveučilišta u Zagrebu”. U obrazloženju su naveli i “velike projekte od posebne važnosti za Sveučilište u Zagrebu u kojima je osobno sudjelovao gradonačelnik Bandić tijekom devetnaestogodišnjeg angažmana na čelu Grada Zagreba”.

Prosvjedi i otvorena pisma

Neki od primjera gradonačelnikovih zasluga koji se spominju su rješavanje pitanja nove zgrade Muzičke akademije, renovacija Francuskog paviljona u SC-u, stipendiranje studenata i suradnja Grada sa sastavnicama Sveučilišta. Protiv prijedloga da se zagrebačkom gradonačelniku dodijeli počasni doktorat ustao je veliki broj profesora i studenata Sveučilišta u Zagrebu, koji su danima potpisivali otvoreno prosvjedno pismo.

Organizirano su se pobunili i fakulteti pa su tako Pravni, Arhitektonski, Filozofski i Prirodoslovno-matematički fakultet objavili kako se službeno protive Bandićevom doktoratu, dok je izvanredna sjednica Vijeća Akademije dramske umjetnosti zakazana za 9. travnja. Ispred HNK je prošlog tjedna održan i prosvjed pod nazivom ‘Stop nasilju nad Sveučilištem’, na kojem su brojni građani i akademici zašto misle da Milan Bandić ne bi trebao dobiti doktorat.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu