Vijeće sigurnosti UN-a danas se sastaje u blagoj nervozi zbog projektila Sjeverne Koreje

Amerika je potvrdila da je ispaljen interkontinentalni balistički projektil

ZADNJA IZMJENA: srp. 5, 2017
Foto: AFP

Američki državni tajnik Rex Tillerson potvrdio je u utorak da je projektil koji je lansirala Sjeverna Koreja bio “interkontinentalni balistički projektil” i osudio novu eskalaciju sjevernokorejske prijetnje, prenose svjetske agencije. Sjeverna Koreja objavila je ranije tijekom dana da je prvi put uspješno testirala novorazvijeni interkontinentalni balistički projektil Hwasong-14 koji može nositi veliku i tešku nuklearnu bojevu glavu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, koji je osobno nadzirao lansiranje, poručio je da njegova zemlja posjeduje atomske i hidrogenske bombe te interkontinentalne balističke projektile i naglasio da neće pregovarati sa SAD-om dok Washington ne odustane od svoje neprijateljske politike prema njegovoj zemlji. Istaknuo je također kako je lansiranje projektila “poklon američkim gadovima” za Dan neovisnosti 4. srpnja, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA. Projektil je letio 933 kilometara, postigavši visinu od 2802 kilometara, a let je trajao 39 minuta.

Domet projektila veći od 8.000 km

Neki analitičari smatraju da mu je domet veći od 8000 kilometara, što znači da bi mogao biti prijetnja velikom dijelu SAD-a. “Sjedinjene Države snažno osuđuju sjevernokorejsko lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila. Testiranje ICBM-a nova je eskalacija (sjevernokorejske) prijetnje prema SAD-u, našim saveznicima i partnerima, regiji i svijetu”, istaknuo je Tillerson u priopćenju, prenosi France Presse. Pentagon je u utorak poručio da je spreman braniti SAD i njegove saveznike od sve veće prijetnje Sjeverne Koreje.

“Spremni smo braniti sebe i naše saveznike i upotrijebiti sve kapacitete s kojima raspolažemo protiv sve veće prijetnje Sjeverne Koreje”, kazala je glasnogovornica Pentagona Dana White. “Naša predanost u obrani naših saveznika, Republike Koreje i Japana, suočenih s ovim prijetnjama, i dalje nije upitna.” Reuters iz diplomatskih izvora doznaje da će se Vijeće sigurnosti UN-a sastati u srijedu u 15 sati po mjesnom vremenu kako bi razmotrilo novu krizu u odnosima sa Sjevernom Korejom.

Uskoro bi mogli izvesti 6. nuklearni pokus

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres oštro je u utorak kritizirao Sjevernu Koreju zbog lansiranja balističkog proejktila, ocijenivši da je riječ o “opasnoj eskalaciji”. Europska unija također je osudila flagrantno kršenje brojnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a” i poručila da razmatra uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. U zajedničkoj izjavi, rusko i kinesko ministarstvo pozvalo je Pjongjang da prekine svoje nuklearne i raketne testove. Od Washingtona su zatražili da odustane od organiziranja velikih vojnih vježbi kod južnokorejskih obala.

Američki i južnokorejski vojnici ispalili su u međuvremenu projektile u vode kod Južne Koreje, objavila je u utorak američka vojska, demonstrirajući silu nakon sjevernokorejskog testiranja ICBM projektila. Vojska je objavila da su korišteni američki taktički raketni sustav (ATACMS) i južnokorejski projektil Hyunmoo II. Južnokorejski ministar obrane Han Min-koo izjavio je na parlamentarnom brifingu kako vjeruje da postoji velika vjerojatnost da Sjeverna Koreja uskoro izvede šesti nuklearni pokus.