Politika & Kriminal

Vijećnik iz Nerežišća priznaje za Telegram: offshore investitori su smrdjeli, ali Kuščević ih je progurao

Vijećnik Franulić također kaže da se zemlja kupovala za euro-dva po kvadratu

FOTO: Telegram ilustracija

Kao načelnik Nerežišća, Lovro Kuščević gurao je dubiozan zdravstveni projekt u vlasništvu mreže offshore kompanija. Pod krinkom tog projekta izglasan je novi prostorni plan od kojeg su najviše koristi imali upravo Kuščević i offshoreovi. Kako su otkrili Telegram i 24 sata, iste kompanije već su počele preprodavati zemljište navodno kupljeno za čudotvorne onkološke klinike. Na sjednicama općinskog vijeća Kuščević je osobno garantirao za ozbiljnost investitora, a jedan od rijetkih vijećnika koji je kontinuirano sumnjao u projekt bio je Ivica Franulić.

“Bilo mi je sumnjivo da je netko prijavljen tamo negdje kod Barbadosa ili gdje već”, kaže nezavisni vijećnik Franulić u razgovoru za Telegram. Na internetu je čitao o grupaciji koja navodno ulaže i ustanovio kako je riječ o offshoreovima skrivenog vlasništva. “To odmah postavlja sumnju da se radi o nečemu što ne smrdi na veliko poštenje”. Jedini je postavljao pitanja o ozbiljnosti i bonitetu tih investitora, što je vidljivo iz službenih zapisnika sjednica općinskog vijeća Nerežišća.

‘HDZ je imao većinu pa je uvijek sve prolazilo’

Osim toga, kaže iskreno, imao je zemljište u blizini najavljenog projekta, pa ga je projekt i osobno interesirao. Kuščevićev i njegova većina u vijeću nikad nisu pokazivali ni najmanje sumnje u realizaciju. “HDZ je imao većinu u vijeću pa je tako i tako prolazilo sve što se predložilo. I ja sam glasao za na kraju jer moj glas nije ništa značio” kaže Franulić. Dodaje da je Kuščević cijelo vrijeme tvrdio da je projekt siguran, ali da će biti dugoročan. “Načelnik bi uvijek našao način da to objasni, pa čak i ako nije govorio pravu istinu već svoju istinu”.

Valja istaknuti kako se i načelnik Kuščević, poput Franulića, mogao poslužiti guglanjem informacija o novim partnerima. Potpisnik ugovora s općinom za zdravstveni centar je splitski odvjetnik Zoran Šaljić koji u tom trenutku zastupa ili surađuje s desecima offshore kompanija. Za operativnu provedbu ugovora imenovana je Hermina Krivić Mimica, kazneno prijavljena 2009. radi projekta u Dugopolju.

‘Zemlju su kupovali za euro ili dva po kvadratu’

Zemlja se počela kupovati godinama prije izmjena prostornog plana, kaže Franulić. “Nekoliko godina prije jedan je čovjek iz Nerežišća obilazio starije ljude i otkupljivao te parcele po euro ili dva po kvadratu. Došao je nekoliko puta do mog pokojnog oca. Na kraju je nudio i četiri eura po kvadratu ali smo odbili”, priča i tvrdi kako njihova zemlja zbog toga nije promijenjena u prostornom planu.

Franulića smo pitali i sto misli o cesti koja od Nerežišća vodi prema uvali Vela Farska a koja je koštala najmanje 13 milijuna kuna i koja još nije dovršena iako je Kuščević obećavao da će ista biti gotova još 2011. te da će njome turisti koji se iskrcaju s brodova u Farskoj dolaziti u medicinski centar.

“Cesta je uvijek nekako bila u planu, još otprije, ali i ja koji u toj uvali imam kuću i vinograd mogu reći da je apsurd raditi tako velik i skup projekt radi 20, 30 kuća i par vinograda.” zaključuje Franulić. Izgradnja medicinskog centra još nije počela, a malteških offshoreovi, čije firme je vodio današnji savjetnik ministra, prodaju 166 tisuća kvadrata.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu