Vijest dana je obrat u slučaju nasilnog župana Tomaševića, a izdvajamo ih još nekoliko

Neobična presica Milana Bandića, skandalozna izjava ministrice obitelji...

ZADNJA IZMJENA: sij. 11, 2018

Dan su obilježili obrati u slučaju nasilnog HDZ-ova župana Alojza Tomaševića. Prvo ga je jutros sud časti HDZ-a jednoglasno izbacio iz stranke, a onda je stigla vijest da je njegova supruga Mara jutros na Općinskom sudu u Požegi povukla optužbe protiv njega za obiteljsko nasilje. Ipak, kako su izvijestili sa suda, postupak koji je DORH pokrenuo protiv Tomaševića ide dalje jer se radi o kaznenom djelu za koje se goni po službenoj dužnosti i da će o tome hoće li optužnica biti potvrđena odlučiti do kraja siječnja.

Skandalozna izjava ministrice Murganić

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić komentirala je danas činjenicu da je gospođa Tomašević povukla optužbe za nasilje protiv svoga supruga. Kazala je da nije na njoj da procjenjuje je li to čudno, ali da su “trebali to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih odnosa”. Ministrica, koja je zadužena i za resor obitelji, ustvrdila je i kako joj je “žao da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnom prostoru o tome raspravlja.”

Bandić napao kurikularnu reformu pa dobio odgovor ministrice Divjak

Gradonačelnik Milan Bandić danas je na presici prilično kritično govorio o kurikularnoj reformi. Između ostaloga je konstatirao da se informatika uvodi u škole kako bi se izbacio vjeronauk. na njegovu izjavu brzo je reagirala ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. “Žao mi je, ali doista ne mogu polemizirati o obrazovnoj reformi s nekim tko ne vlada osnovnim pojmovima i konceptima”, odgovorila je Divjak i dodala da je Bandić “sve svoje adute pokazao onog trenutka kad je na upit Ministarstva o planovima Zagreba za opremanje škola, grad odgovorio s 0 kn.”

Todorić objavio da je tužio Hrvatsku Europskoj komisiji

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić objavio je u četvrtak na svom blogu da je podnio tužbu Europskoj komisiji zbog nesuglasja Zakona o Agrokoru sa zakonodavstvom Europske unije. Tužba je, naveo je Todorić, dostavljena i predsjedniku Europske komisije, a s njezinim će sadržajem upoznati sve predsjednike vlada zemalja Europske unije i zastupnike Europskog parlamenta. Kaže da je tužbu protiv Hrvatske podnio zbog sporosti hrvatskih institucija, koje ne reagiraju na “zastrašujuće posljedice neustavnog i nezakonitog lex Agrokor”.

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv ministra Marića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv ministra financija Zdravka Marića u četvrtak je pokrenulo postupak, jer je sudjelovao na dva sastanka što je moglo utjecati na to da Vlada pogoduje njegovom bivšem poslodavcu Ivici Todoriću, osnivaču koncerna Agrokor. Ministar je komentirajući tu odluku kazao da će se očitovati povjerenstvu i da se s Todorićem sastao u dogovoru s premijerom.

Slovenska vlada usvojila nekoliko zakona vezanih za provedbu arbitraže

Slovenska vlada danas je usvojila nekoliko novih provedbenih zakona o arbitraži, te predložila da ih parlament prihvati po hitnom postupku. Kako je objavljeno nakon redovite sjednice vlade premijera Mire Cerara, predložene su izmjene zakona o općinama i njihovu teritoriju, zakona o očuvanju prirode, te zakona o slovenskoj ekološkoj zoni na moru i epikontinentalnom pojasu s ciljem da se ti zakoni usklade s arbitražnom presudom o granici s Hrvatskom.

Kremlj kaže da će američko izvješće o upletenosti Rusa u njihove izbore naštetiti odnosima dviju zemalja

Kremlj je u četvrtak okarakterizirao izvješće američkih demokratskih zastupnika u kojemu optužuju Rusiju za upletanje u izbore štetnim za bilateralne odnose, ali i za same Sjedinjene Države. Američki demokratski zastupnici optužili su Rusiju u srijedu za “nemilosrdan napad” na demokratske institucije širom svijeta i pozvali predsjednika Donalda Trumpa da upletanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov te je optužbe ponovno odbacio.

Najveći zagovornici Brexita sada hoće drugi referendum

Predvodnici kampanje za Brexit, Nigel Farage i Arron Banks, smatraju da bi Britanija trebala održati drugi referendum o članstvu u EU-u koji bi, kako očekuju, potvrdio odluku da zemlja napusti Uniju i napokon prekinuo raspravu o tom pitanju, no britanska vlada tome se protivi.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3041 članak Više o autoru