Politika & Kriminal

Vili Beroš se pohvalio kako, citiramo, ima podršku premijera, svih ministara i suradnika

Ministar je danas bio u radnom posjetu karlovačkoj bolnici

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je bio u radnom posjetu karlovačkoj općoj bolnici gdje je najavio mini akcijski plan s prioritetnim skupinama treće faze cijepljenja. S obzirom na to da tijekom svibnja i lipnja dolaze velike količine cjepiva, novinare je zanimalo razmišlja li se o drive-in procjepljivanju, da se spriječi kontakt među građanima tijekom čekanja u redovima, a Beroš je odgovorio da se i “o tome razmišljalo”, te da to “nije isključeno”.

“Za sada tog modela nema u odluci o organizaciji rada i načinu procjepljivanja koja je danas potpisana i dostavljena svim zdravstvenim ustanovama i županijskim koordinatorima za cijepljenje. Ovaj će se tjedan izraditi i mini akcijski plan s prioritetnim skupinama treće faze cijepljenja, koja će započeti vrlo brzo”, rekao je ministar Beroš i istaknuo prosvjetne radnike, pomorce i turističke djelatnike, kao neke od prioritetnih skupina, da bi se svijetu poslala poruka da smo sigurna turistička destinacija.

Što se tiče pomaganja varaždinskoj bolnici, Beroš je rekao da materijalno-tehničke opreme ima, da se na traženje ravnatelja varaždinske bolnice Nenada Kudelića za tri respiratora tamo poslalo pet respiratora, ali da će biti problem kadar, sada posebno medicinske sestre, te je u tijeku i rješavanje tog problema. U proteklih je nekoliko mjeseci obavljena edukacija liječničkog i sestrinskog kadra koji nije bio vičan radu na jedinicama intenzivnog liječenja.

Tvrdi da ima podršku premijera

Komentirao je i zahtjev oporbe za njegovim odlaskom s mjesta ministra, te je rekao da on ima podršku svih članova Vlade i premijera Andreja Plenkovića, svih suradnika, kako za odgovor na pandemiju, tako i za pravce reforme hrvatskoga zdravstvenog sustava.

“Ova kriza mora nam svima otvoriti oči da su reforme nužne, a to naglašavam od početka mandata, jer na ovaj način hrvatski zdravstveni sustav nije održiv, a reforme sam spreman provesti ako ću imati potporu Vlade RH i premijera”, rekao je Beroš i napomenuo onima koji spominju njegovu plaću, da mu je ministarska plaća manja od one koju ima kao liječnik.

Pohvalio karlovačku opću bolnicu

Što se tiče bolnice koju je obišao, Beroš je pohvalio tamošnja reformska rješenja. Funkcionalno spajanje triju bolnica u tri grada u Karlovačkoj županiji, koje dijele resurse, sve do smještaja covid pozitivnih pacijenata po težini obolijevanja, model je koji Beroš smatra “analitičkom i upravljačkom poslovnom politikom” i “iznenađenjem koje može biti primjer i drugim sredinama, ako ne i obrazac da bi sustav bio financijski stabilan”.

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica iznio je aktualne podatke liječenja covida, u tri bolnice, u Karlovcu, Ogulinu i u Dugoj Resi sada je hospitalizirano 149 covidnih pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru, te je rekao da je sada 95-postotna popunjenost kapaciteta za liječenje na respiratorima.

Trenutno je zbog intenziteta trećeg vala epidemije obustavljen tzv. hladni pogon bolnice, ali će se rad vratiti na uobičajenom režimu čim dođe do zadovoljavajućeg pada broja pacijenata oboljelih od covida-19.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu