Politika & Kriminal

Vilim Ribić je uzrujan jer se piše da prima 290 eura za Zoom sastanke: 'Bude li netko pucao na mene krivi su neodgovorni mediji'

Kaže kako je izložen govoru mržnje, a govor mržnje ima posljedice

16.04.2018., Zagreb - Konferencija za medije Sindikata javnih sluzbi na temu "Najava pregovora i sindikalnih akcija". Vilim Ribic.
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribić danas je objavio priopćenje u kojem je odgovorio na kritično intoniran tekst Jutarnjeg lista o isplati dnevnica za virtualne sastanke Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Ribić i njegovi kolege odbornici dosad su primali 290 eura po sastanku, a nedavno je predloženo da se dnevnice smanje na 200 eura. Vijeće Europe još odlučuje o tom prijedlogu.

Iako to još nije definitivno, Ribić, koji je član EGSO-a, navodi kako je donesena odluka da se isplaćuje 200 eura po sastanku na daljinu. “Oluka o isplati dnevnica odnosi se na 330 delegata iz 27 zemalja, a ne na samo 9 hrvatskih delegata, uključujući i mene”, ističe sindikalist u priopćenju.

“Prije korona pandemije osim pokrića putnih troškova delegati su imali pravo na 290 € dnevnice, u čemu je sadržan i trošak za hotelski smještaj koji sebi sam organizira i plaća član”, navodi Ribić uz napomenu kako “cijene običnih hotela u Briselu variraju od 100 € do 200€, ovisno o sezoni i danima sajmova.”

Sastanci europskih odbora su težak posao

Sindikalist spominje još jedan odbor koji svojim članovima isplaćuje iste nadoknade pa upozorava kako delegati koji sudjeluju u tim odborima ne primaju plaću ili druge naknade za rad ili utrošeno vrijeme na sastancima i pripremi sastanaka. Priprema za sastanke europskih odbora mukotrpan je i dugotrajan zadatak, proizlazi iz Ribićevog priopćenja, u kojem se spominje čitanje “opsežnih materijala” kao i konzultiranje te pisanje amandmana i mišljenja.

“Upravna su tijela EGSO-a nekoliko mjeseci nakon početka pandemije, donijela privremenu odluku o isplati iznosa u visini dnevnice svim delegatima kao surogat naknade za utrošeno vrijeme”, pojašnjava dalje Ribić zbog čega bi on i 329 njegovih kolega trebali dobivati visoke naknade za virtualne sjednice.

Ribić u nastavku priopćenja kaže kako EGSO i Vijeće Europske unije traže pravni okvir za nastavak održavanja sastanaka na daljinu i nakon prestanka epidemije “sa svrhom smanjenja putovanja avionom i emisije štetnih plinova”. Sindikalist pritom demantira tvrdnje Jutarnjeg lista kako je Vijeće Europe odbilo prijedlog EGSO-a da se naknada smanji na 200 € po sastanku, te ističe kako je, prema njegovim saznanjima “stvar još uvijek u proceduri”.

Sve ovo moglo bi dovesti do atentata

Ribić se potom u nekoliko točaka žali kako mediji ne pokazuju interes za rad hrvatskih delegata u EGSO-u i prigovara zbog konstatacije kako je to beskoristan posao jer se na sastancima tog odbora ne donose nikakve odluke. To čime se on i njegovi kolege bave zove se socijalni dijalog, objašnjava sindikalist, “što je civilizacijski doseg, a koji se kroz gospodarsko-socijalna vijeća događa u svim europskim zemljama.”

Šef Nezavisnog sindikata podsjeća da se protiv njega vodi “niz apsurdnih kampanja”, poput “kupnje prve nekretnine u 60. godini života, zbog vožnje u poslovnoj klasi, iako se to pravo odnosi na sve delegate svih pet tijela EU-a (to je poslovna klasa, a ne luksuz klasa), zbog izgradnje sindikalnog doma, zbog dodjeljivanja antinagrada itd. itd.”, nabraja Ribić.

Posebno se ističe posljednji dio priopćenja, u kojem Ribić zaključuje kako je izložen govoru mržnje koji bi mogao rezultirati krvavom tragedijom: “Zaključio bih da oni koji lansiraju ovakve iskrivljene percepcije o meni i koji pucaju lažima te ostvaruju zarade senzacionalizmom preko mojih leđa, trebaju znati da govor mržnje ima posljedice. Oni pucaju riječima, ali bude li netko pucao na mene, od onih koji po portalima traže moje smaknuće, onda svi trebaju znati, a pogotovo pravosuđe i politika, da su to proizveli oni u medijima koji djeluju na ovaj društveno-neodgovoran način”, piše Vilim Ribić.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu