Politika & Kriminal

Vinko Kojundžić pokušao je ne platiti Gradu Zagrebu dug od 180.000 kuna. Nije prošlo, izgubio je na sudu

Otkrivamo novi neugodan detalj o autoru platforme Cijepise, Beroševom poznaniku

Telegram je jučer otkrio kome je Ministarstvo zdravstva povjerilo posao realizacije web platforme Cijepise. Riječ je o tvrtki Cuspis u vlasništvu ministru Viliju Berošu bliskog poduzetnika Vinka Kojundžića. Tko je gospodin Kojundžić jučer smo detaljno javljali, a danas doznajemo za novi detalj iz poslovanja njegove firme.

Riječ je o dugu većem od 100 tisuća kuna koji nije platio Zagrebačkom holdingu za korištenje dvorane Arena za dječji sajam pa je zbog toga završio na sudu. U pitanju je dug iz 2014., kojeg je gospodin Kojundžić trebao platiti još u srpnju 2015., no kako to nije učinio gradska tvrtka morala ga je tužiti.

Zašto Cuspis nije platio dug?

Prije nekoliko dana presuda Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je Cuspisu naloženo da podmiri Zagrebačkom holdingu dug od 112.500 kuna s kamatama, postala je pravomoćna i ovršna. Pitali smo Kojundžića je li ispoštovao sudsku odluku. Kratko nam je odgovorio da je dugovanje prema presudi podmireno.

Zagrebački holding odgovorio nam je, pak da im novac još nije uplaćen. Naime, nakon što je presuda 1. travnja postala pravomoćna poslali su FINA-i Zahtjev za izravnom naplatom tog potraživanja.

“Ukupno dugovanje na današnji dan uvećano za zatezne kamate od pokretanja postupka iznosi 178.585,11 kuna. Tu nismo uračunali troškove naknade FINA-e”, odgovorili su za Telegram iz Zagrebačkog holdinga.

Pregovori za humanitarnu manifestaciju

Oko ovog iznosa Zagrebački holding s Kojundžićem se, dakle, nateže već godinama. Sve je počelo 2014. kada je Kojundžić, kako je izjavio na sudu, pregovarao s predstavnicima Zagrebačkog holdinga o održavanju Dječjeg sajma u Areni.

Naime, Zagrebački holding ima u zakupu od tvrtke Lanište d.o.o. dvoranu Arena Zagreb, pa je Kojundžić tražio mogućnost ugovaranja podzakupa. Tražio je da Zagrebački holding pokrije ili cijeli iznos ili barem djelomično taj zakup budući da se radilo o manifestaciji humanitarnog karaktera. U pitanju je bio Dječji sajam koji se održavao od 3. do 5. listopada 2014. godine.

Kakav je dogovor imao Kojundžić?

“Ugovor o zakupu nismo potpisali, već je Zagrebački holding dvoranu stavio na raspolaganje Cuspisu”, tvrdi Kojundžić. Ističe kako to nije bio prvi sajam što ga je organizirao. Naime, dobivao je novac od Grada Zagreba za organizaciju sajma, te je njime plaćao zakup u Areni. Tvrdi da 2014. novac nije dobio, pa najam prostora nije ni platio.

“Dogovorio sam s gospodinom Sretenom Šarićem, koji je svega dan prije nego što smo krenuli s pripremam za sajam došao na čelo Arene Zagreb, da prostor ipak koristimo i bez plaćanja zakupa, te potpisivanja ugovora”, kazao je na sudu Kojundžić.

Holding je ipak pokrenuo ovrhu

Međutim, u ožujku 2015. Zagrebački holding šalje mu račun. On ga ne plaća, pa gradska firma u travnju 2017. od javnog bilježnika traži da izda rješenje o ovrsi. Želi njime s računa tvrtke Cuspis naplatiti najam.

Kojundžićva firma ulaže prigovor i slučaj završava na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Predstavnici Zagrebačkog holdinga na sud donose Ugovor o podzakupu, za kojeg je Kojundžić tvrdio da ne postoji. Pokazuju i račun što je izdan Cuspisu.

Sud utvrđuje da se na ugovoru nalazi potpis Vinka Kojundžića, dok ga u ime Zagrebačkog holdinga nije potpisao nitko.

Svjedoci raskrinkali Kojundžića

Sreten Šarić na sudu potvrđuje kako je za šefa Arene Zagreb došao sredinom listopada 2014. godine. Zato, kaže, ne zna detalje odnosa Zagrebačkog holdinga i Cuspisa. Ističe, međutim, kako s gospodinom Kojundžićem nije pregovarao o besplatnom održavanju sajma jer je to jednostavno nemoguće.

“Nisam imao ovlast nikome dati dvoranu na besplatno korištenje, niti sam ju ikome dao. Tu ovlast imao je samo gradonačelnik”, prisjetio se na sudu Šarić. I njegov prethodnik Tomislav Pervan potvrdio je da se Arena nije mogla iznajmljivati bez naknade bez suglasnosti gradonačelnika. O ugovoru između Zagrebačkog holdinga i Cuspisa ni on nije znao ništa, jer je otišao iz Arene Zagreb prije održavanja Dječjeg sajma 2014. godine.

Ni sud nije povjerovao Kojundžiću

Sud na kraju odlučuje ne prihvatiti dio Kojundžićevog iskaza u kojem je tvrdio da je prostor u Areni Zagreb dobio na korištenje besplatno i to nakon dogovora s direktorom podružnice Sretenom Šarićem. Da nije govorio istinu, primjećuje sud, ukazuje i činjenica da je baš on potpisao Ugovor o podzakupu iz kojeg je vidljivo da je unajmio dio Arene za Dječji sajam, te da se obvezao za to Zagrebačkom holdingu platiti 112.500 kuna.

Zato je donijeta presuda prema kojoj Cuspis taj dug mora platiti i to s kamatama. Osim toga mora platiti i oko 16 tisuća kuna sudskih troškova.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu