Vinogradar Tolušić od države dobio 2,5 milijuna kuna. Novac su mu dali ljudi koje je postavio ministar Tolušić

Tomislav Tolušić dobitnik je državnog natječaja čiji je pravilnik sam napisao dok je bio ministar

ZADNJA IZMJENA: ruj 14, 2020

Tomislav Tolušić, bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, smijenjen sredinom srpnja prošle godine, jedan je od 17-ero ”sretnih dobitnika”, Vinske omotnice, mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina, objavio je danas portal Agrobiz.

Tolušiću, odnosno njegovom Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Terra Slavonia, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dodijelila je bespovratnih 2,5 milijuna kuna za vinariju koju je počeo graditi u svibnju ove godine u mjestu Rezovac, nedaleko Virovitice. Kada smo u drugoj polovini srpnja ove godine prošli pored Tolušićeve buduće vinarije, radovi su, kao što se vidi na našoj slici, bili u punom zamahu.

Bivši šef upravnog vijeća Agencija koja dijeli novac

Kao ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić bio je nadređen šefici Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matildi Copić, ne samo zbog toga što je djelatnost te agencije bila u resoru njegovog ministarstva, već prije svega jer je Tolušić bio predsjednik Upravnog vijeća te agencije. Upravno vijeće bira i razrješuje ravnatelja APPRRR-a, a Matilda Copić na tu je dužnost postavljena 1. siječnja 2017. pa je, dakle, s Tolušićem surađivala cijelo vrijeme njegovog mandata.

U lipnju ove godine RTL je objavio kako je pravilnik za ovu dodjelu bespovratnih sredstava napisao upravo bivši ministar Tolušić, a to je danas potvrđeno i portalu Agrobiz. “Nacionalni program je donesen 2018. godine, Pravilnik o provedbi potpisao je tadašnji ministar Tolušić 2019. godine, a izmjenu Pravilnika donijela je sadašnja ministrica Marija Vučković. Pritom se, naglašavaju u Ministarstvu, prihvatljivi troškovi nisu mijenjali”, odgovoreno je Agrobizu.

Prilikom obrade Tolušićevog zahtjeva, utvrđeni su i odbijeni neprihvatljivi troškovi u iznosu od 475 tisuća kuna, odgovorili su iz Ministarstva na upit portala Agrobiz. No, ipak 2,5 milijuna kuna olakšat će bivšem ministru gradnju vinarije, s obzirom da je rekao kako će ostatak novca namaknuti kreditom i sredstvima iz obiteljskih izvora, odnosno prodajom stana u Zagrebu.

Vesela objava na privatnom Facebook profilu

Tolušić se javio na natječaj raspisan 28. veljače 2020. koji je trajao do 30. lipnja 2020. godine, a svih 19 zahtjeva, od kojih su dva odbijena, obrađeno je do 11. rujna. Kako su se zahtjevi obrađivali redom kojim su pristizali, moguće je da je bivši ministar, a sada vinogradar, informaciju od dobitku 2,5 milijuna kuna imao već i ranije.

Naime, na svom Facebook profilu krajem kolovoza objavio je fotografiju iz vinograda na kojoj u ruci drži refraktometar (instrument kojim se, među ostalim, može mjeriti stupnja zrelosti ploda, a služi i za određivanje količine šećera u moštu). Uz sliku ponosno je napisao: ”Umjesto mikrofona i govornice refraktometar. La dolce vita”, ili u prijevodu s talijanskog: slatki život.

S obzirom da je Tomislav Tolušić dobio bespovratnih 2,5 milijuna kuna, nema razloga ne vjerovati bivšem ministru kako mu je život uistinu sladak.

Drago Hedl
Istraživački novinar
513 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program