Politika & Kriminal

Virovitica još ne zna gdje je nestalo 17 milijuna kuna, Kirin ju je, doznajemo, sad zadužio još 48. Kako to prolazi?

Gradonačelnik je tvrdio kako je Grad financijski stabilan, a onda je u utorak progurao problematično zaduživanje

FOTO: Pixsell/Tomislav Metelko

Točno pola godine otkako je 3. lipnja pronađeno mrtvo tijelo bivšeg pročelnika za financije Grada Virovitice, Siniše Palma, vladajuća većina u Gradskom vijeću, u utorak, 3. prosinca, na hitno sazivanoj sjednici donijela je odluku o zaduživanju za čak 48,3 milijuna kuna.

Kao što je poznato, gradonačelnik Virovitice, bivši ministar unutarnjih poslova, Ivica Kirin (HDZ), još dok tijelo Siniše Palma nije bilo ni pronađeno, optužio ga je za nestanak više od 17 milijuna kuna iz gradske blagajne. Palma su potom optužili za ovisnost o kocki, a njegova tragična smrt ni danas nije razjašnjena. Službena verzija bila je da se radilo o suicidu, no kako obdukcija nije obavljena, pojavile su se sumnje da se možda radilo i o nasilnoj smrti.

Kako je prokockan novac uopće mogao biti vraćen?

Istraga o nestalom novcu, ogromnih 17,2 milijuna kuna, ni danas nije okončana, a iz virovitičke gradske uprave javnosti, prije svega građanima Virovitice, ne daju podatke kako je bilo moguće da toliko novca nestane, da to nitko nije primijetio i da je za sve odgovoran samo jedan čovjek – pokojni Siniša Palm.

Gradonačelnik Kirin prvih dana je govorio nešto što sada više ne spominje: da mu je najvažniji posao vratiti 17 milijuna kuna u gradsku blagajnu. Mada od prvoga dana nije bilo jasno kao je to moguće učiniti, jer ako je novac prokockan kako su to tvrdili Kirin i njegovi suradnici, jasno je da neće moći biti vraćen.

Potvrđene su Telegramove informacije

Kirin je također tvrdio kako je Grad Virovitica financijski stabilan i kako nestanak 17 milijuna kuna ne ugrožava funkcioniranje gradske uprave i gradskih tvrtki, kao ni projekte koji su u tijeku. No, u utorak, bez nazočnosti virovitičkih oporbenih vijećnika, HDZ i njegovi koalicijski partneri izglasali su odluku o zaduživanju za čak 48,3 milijuna kuna.

Oporba je bojkotirala sjednicu, ali s obzirom na to da HDZ sam ima 11 vijećnika od 21, te da je u koaliciji s HSLS-om i HSP AS-om, koji svaki imaju po jednog vijećnika, prijedlog gradonačelnika Ivice Kirina glatko je prošao.

Telegram je još početkom studenoga pisao kako se grad Virovitica kani zadužiti za 40 milijuna kuna, te kako je u gradskoj upravi održan sastanak s nekima od važnijih izvođača radova na većim gradskim projektima kako bi ih se umirilo i tražilo strpljenje zbog kašnjenja isplata. Sada, Telegramove su informacije potvrđene: Grad Virovitica zadužuje se za 40 milijuna kuna. A ni danas, nakon smrti glavnog krivca, na kojeg je prstom upro gradonačelnik Kirin, još nema ni slova objašnjenja gdje je i kako moglo nestati 17,2 milijuna kuna.

Dižu kredite zbog dospjelih obveza

No, Grad Virovitica, u stvarnosti zadužio se za 48,3 milijuna kuna, tako što su podignuta još dva kredita čiji je jamac grad. Osnovnoj školi Ivane-Brlić Mažuranić i Dječjem vrtiću Cvrčak (čiji je osnivač Grad Virovitica) dana su jamstva za kredit u iznosu od 2,5 odnosno 5,8 milijuna kuna. To je očito učinjeno jer se Grad Virovitica nije mogao zadužiti za iznos veći od 40 milijuna kuna, pa su leđa podmetnuli osnovna škola i vrtić.

Vesna Grbac, privremena pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo, koja je na tom mjestu zamijenila pokojnog Sinišu Palma (a, zanimljivo je, na toj je funkciji već bila, prije nego je na nju u rujnu 2017. kao Kirinov izbor došao Palm) pojasnila je svrhu zaduživanja: kreditima se želi premostiti dinamika pritoka novca u gradsku blagajnu i dospijeća obveza. Obveze, tvrdi privremene pročelnica za financije, stižu ranije nego novac iz EU fondova i ministarstava kojima se financiraju kapitalni gradski projekti pa je zato potrebno podići kredit.

Nema rezultata DORH-ove istrage

Iako je Ministarstvo financija za sada jedino izašlo s kakvim-takvim izvještajem revizorskog nalaza nakon manjka ogromnog iznosa novca, i jedino Kirina označilo suodgovornim za taj skandal, virovitički gradonačelnik ni ne pomišlja podnijeti ostavku. Jer kako tvrdi, njegova odgovornost ne postoji. Štoviše, gradski vijećnici, točnije vijećnici HDZ-a dali su mu dodatne ovlasti za angažiranje revizorskih i odvjetničkih tvrtki koje bi trebale istražiti kako je iz gradske blagajne nestalo 17,2 milijuna kuna.

Nikakvog rezultata još nema, kao što nema ni rezultata istrage državnih organa (policije, DORH-a) na koji je način nestalo toliko novca iz gradske kase, gdje je novac završio i je li uistinu moguće da nitko nije primjećivao kako novac nestaje, sve dok se odjednom nije pojavio manjak od 17,2 milijun kuna.

Napretka nema ni u istrazi o smrti

Jedan od Telegramovih sugovornika, blizak virovitičkoj oporbi, upozorava kako još uvijek nitko nije izrijekom potvrdio da je 17,2 milijuna kuna konačni iznos nestalog novca, te kako zaduživanje koje su izglasali HDZ-ovi vijećnici u ukupnom iznosu od 48,3 milijuna kuna podgrijava takve sumnje.

Napretka nema ni u istrazi o stvarnom uzroku smrti Siniše Palma i sumnjama da možda i nije bila riječ o samoubojstvu. Jedina novost je informacija da su od Jadranke Palm, Sinišine majke, zatražili da potpiše izjavu kako više neće izlaziti u javnost sa spoznajama o tom tragičnom događaju, navodno zbog interesa istrage.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu