Komentari

Više ni cijepljenje ne može spasiti turističku sezonu. Samo mjere

Svi recepti za usporavanje porasta novih slučajeva zaraze javno su poznati već barem 15 mjeseci, a nebrojeno puta uspješno su isprobani

FOTO: Pixsell/Telegram

Prošlog je ljeta turistička sezona završila polovicom kolovoza, ponajviše zbog superširiteljskih događanja... Sva je prilika da će nas i ove godine upravo isti ili sličan tip događanja oplemenjen i koncertima za 5000 posjetitelja doći glave, a kad se to dogodi bit će prekasno za zabrane

Prije desetak dana u jednoj od zagrebačkih bolnica napravljen mi je operativni zahvat koji je zahtijevao i postoperativni boravak u bolnici od barem jedne noći. Jedan od uvjeta za prijem u bolnicu bio je i negativni PCR test na SARS-Cov-2, a predočena EU digitalna COVID potvrda o primljene dvije doze cjepiva nije nikoga zanimala. Nekoliko dana nakon uspješno provedenoga operativnog zahvata i mog otpuštanja iz bolnice objavljen je podatak da u toj bolnici, kao i u većini drugih, nije cijepljena ni polovina medicinskih sestara.

Trenutačne procedure ne obavezuju bolničko osoblje da prilikom dolaska na radno mjesto predoče bilo negativni PCR test bilo EU digitalnu COVID potvrdu pa se postavlja pitanje na koji su način bolnički pacijenti zaštićeni od moguće zaraze za vrijeme svoga boravka u bolnici. Zar nije krajnje nelogično da u bolnice, u kojima se uz domove za starije i nemoćne, nalazi najugroženija skupina građana, osoblje ulazi bez ikakve obaveze testiranja ili cijepljenja, a da je tako nešto potrebno za sve one koji prelaze državnu granicu?

Bez podatka koliko je oboljelih zaraženo u bolnicama

Uz ovakav (ne)postojeći protokol COVID-19 jednostavno mora biti najčešća bolnička infekcija, a ono što je posebno tragično, dominantni uzročnik te infekcije zahvaljujući takvoj manjkavoj proceduri samo je bolničko osoblje. U proteklih godinu dana u svijetu je o tom ozbiljnom problemu objavljen cijeli niz znanstvenih radova. Krajem prošle godine u engleskim javnim bolnicama (NHS) jedan od četiri bolnička slučaja COVID-19 nastao je u samoj bolnici gdje su ti pacijenti bili liječeni zbog nekih drugih razloga.

Takav porazan podatak izaziva strah među većinom onih koji trebaju bolničko liječenje, a ignoriranje toga problema sigurno neće doprinijeti njegovu rješavanju. Ni Ministarstvo zdravstva ni HZJZ nisu nikada objavili podatak koliko je u Hrvatskoj bilo onih koji su zaraženi tijekom svog bolničkog liječenja zbog nekih drugih razloga, ali bi bilo dobro da taj podatak učine dostupnim javnosti u sklopu kampanje tijekom koje žele cijepiti sve radnike u zdravstvu.

Cijepljeni su manje infektivni

Cijepljenje cjelokupnoga bolničkog osoblja neće samo po sebi u potpunosti spriječiti unos virusa u bolnice, ali dr. Anthony Fauci, direktor američkoga NIAID-a, kazao je prije sedam dana da je za očekivati da „cijepljene osobe imaju značajno manju količinu virusa u nazofarinksu te su samim time manje infektivne za druge osobe.“

Dr. Rochelle Walensky, direktorica CDC-a, dopunila je njegovu izjavu konstatacijom da je u SAD-u započeo val “pandemije necijepljenih“ jer je incidencija u proteklih sedam dana porasla za 70 posto (više od 40.000 novih slučajeva dnevno), broj hospitaliziranih u tjedan dana povećan je za 36 posto, a ponovo je počeo rasti i broj preminulih koji je bio u konstantnom padu od kraja siječnja do konca lipnja ove godine.

Sve to se ponajviše događa u onim područjima zemlje u kojima je visok udio necijepljenih. Do petka je barem jednom dozom cijepljeno 185,4 milijuna američkih građana ili 68 posto svih starijih od 18 godina, a potpuno je cijepljeno njih 58,3 posto. Ali razlike među pojedinim saveznim državama su ogromne te je tako u Vermontu barem jednom dozom cijepljeno 86,0 posto, na Havajima 84,1 posto, u Massachusettsu 83,2 posto, a u najsiromašnijoj državi Mississippi svega 47,7 posto odraslih građana. Budući da su prema podacima CDC-a gotovo svi hospitalizirani ili umrli u ovome valu upravo necijepljeni građani nije teško pretpostaviti gdje će u narednim tjednima biti zabilježen najbrži rast novih slučajeva.

Manje razvijeni više necijepljenih

U Europskoj uniji barem jednu dozu cjepiva primio je nešto manji udio odraslih građana nego u SAD-u, njih 66,3 posto, ali uz isto tako velike razlike među pojedinim državama. Na Islandu je barem jednom dozom cijepljeno 90 posto svih građana starijih od 18 godina, na Malti njih 82,5 posto, u Nizozemskoj i Belgiji 82,4 posto, Danskoj 80,3 posto, a u onima najsiromašnijima: Bugarskoj 17,8 posto, Rumunjskoj 30,8 posto i Hrvatskoj 45,9 posto.

Znači imamo gotovo identičan obrazac ponašanja stanovništva na sjevernoameričkom i europskom kontinentu: što je viša razina gospodarskoga razvoja to je veći udio cijepljenih. Postoje naravno određene anomalije uvjetovane povijesnim, obrazovnim, religioznim i kulturološkim razlikama, te su tako Slovenija i Češka bitno slabije u procijepljenosti stanovništva od Italije i Portugala, a Teksas od Kalifornije.

 

Ne postoji kampanja za spas turističke sezone

Hrvatska trenutačno ima na lageru 1,104.000 neiskorištenih doza cjepiva dovoljnih za cijepljenje 262.000 građana drugom dozom i za puno cijepljenje još 460.000 onih koji do sada nisu primili niti jednu dozu. Budući da je na skladištima 480.000 doza Astra-Zenece, 345.000 Pfizera, 204.000 Moderne i 75.000 J&J (koje se jedino daje samo u jednoj dozi), a da je vremenski razmak između dvije doze, ovisno o cjepivu, između 4 i 12 tjedana potpuno je jasno da nikakva kampanja ubrzanoga cijepljenja ne može utjecati na spas ove turističke sezone.

Kada jednom i budu iskorištene sve trenutačno uskladištene doze udio potpuno procijepljenih odraslih građana bit će manji od 60 posto. Taj udio pokazao se nedovoljnim za suzbijanje pandemije i to ponajviše zbog razlika u procijepljenosti pojedinih dobnih skupina. Ilustrativan je primjer Španjolske i Portugala koje imaju nagli i veliki skok novih dnevnih slučajeva zaraze iako imaju relativno solidnu opću procijepljenost (barem jednu dozu cjepiva primilo je 73 % odnosno 72,4 % stanovnika) i to upravo zbog ogromnih razlika u udjelu cijepljenih među različitim dobnim skupinama.

Gotovo svi španjolski i portugalski građani stariji od 60 godina primili su barem jednu dozu cjepiva, ali kako je do sada samo 14,8 % Španjolaca i 8,1 % Portugalaca u dobi od 18 do 24 godine barem jednom cijepljeno jedna i druga država trenutačno su, uz Ujedinjenu Kraljevinu i Nizozemsku, po sedmodnevnoj incidenciji vodeće u Europi. Taj nagli skok u broju zaraženih nije dosad pratio i povećan broj smrtnih slučajeva upravo zbog potpuno procijepljene starije populacije.

Recepti za smanjenje porasta zaraza već poznati

Hrvatska je nažalost dosad cijepila barem jednom dozom jedva nešto više od polovine građana starijih od 80 godina i tek svakog petog u dobi od 18 do 24 godine. Zbog toga je naša sadašnja kompozicija cijepljenih po dobnim skupinama, i bez stotina tisuća inozemnih turista i tisuća privatnih i javnih masovnih okupljanja, recept za savršeni razmah pandemije, ali s osjetno većim relativnim brojem fatalnih ishoda od onih u Španjolskoj, Portugalu, Nizozemskoj i Ujedinjenoj Kraljevini.

Ako ne želimo kao zemlja ili Jadranska regija na mapi ECDC-a „pocrveniti“ već prije kraja srpnja (sada je Jadranska regija obojena narančasto, a Kontinentalna Hrvatska zeleno) onda moramo maksimalno usporiti porast broja novih slučajeva. Svi recepti za takvo usporavanje javno su poznati već barem 15 mjeseci, a nebrojeno puta uspješno su isprobani na raznim stranama svijeta.

Prošloga je ljeta turistička sezona završila polovicom kolovoza, ponajviše zbog superširiteljskih događanja, čitaj otvorenih noćnih klubova odnosno održavanja svih vrsta privatnih i komercijalnih partija. Sva je prilika da će nas i ove godine upravo isti ili sličan tip događanja oplemenjen i koncertima za 5000 posjetitelja doći glave, a kad se to dogodi bit će prekasno za zabrane. U ovoj zemlji barem četvrtina stanovništva izravno ili neizravno živi od turizma te je začudno stupidna indolencija dobroga dijela građana i po njima izabrane lokalne i središnje vlasti prema vrlo mjerljivim i pogubnim učincima pandemije na novčanike istih tih građana i iste te vlasti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu