Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

49 ubijenih u napadu na džamije na Novom Zelandu, napadači objavili antimigrantski manifest

Zasad su uhićene četiri osobe, tri muškarca i jedna žena

An image grab from TV New Zealand taken on March 15, 2019 shows a victim holding his head as he arrives at a hospital following the mosque shooting in Christchurch. - At least one gunman who targeted crowded mosques in the New Zealand city of Christchurch killed a number of people, police said, with Prime Minister Jacinda Ardern describing the shooting as "one of New Zealand's darkest days". (Photo by Laurent FIEVET / TV New Zealand / AFP) / New Zealand OUT / XGTY----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / TV New Zealand / NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS- NO ARCHIVE
FOTO: AFP

Ubijeno je 49 osoba i ranjeno najmanje njih 48 u napadima na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu u petak, objavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, prenose agencije. Ardern je kazala je 30 osoba ubijeno u džamiji Masjid Al Noor, dok je deset ubijenih u džamiji u četvrti Linwood. Među ranjenicima ima i djece, javlja CNN. Na mjestu napada okupilo se oko 200 građana koji pokušavaju doznati vijesti o članovima svoji obitelji.

“Jasno je da je ovdje riječ o terorističkim napadima”, rekla je Ardern. Ona je dodala da je u Novom Zelandu proglašeno stanje povišene sigurnosne pripravnosti. Četiri osobe su uhićene nakon pucnjave u dvije džamije. Ardern je kazala da su oni ranije izražavali ekstremistička stajališta, ali nisu bili na policijskim popisima praćenih osoba.

Pronađeni eksplozivi na autima

Mediji navode izjave svjedoka da je u napadima korišteno automatsko oružje i eksploziv. Premijerka je rekla da su na mjestu napada pronađene improvizirane eksplozivne naprave učvršćene za aute napadača, javlja CNN.

Nije komentirala mogućnost da su atentatori planirali samoubilački napad. Policija je ranije potvrdila da se nakon napada otkrivene bombe koje su deaktivirali vojni pirotehničari.

Objavljen anitimigrantski manifest

Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu. “Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabilježen čin nasilja”, kazala je premijerka Ardern. Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

Facebook je jutros uklonio video koji se već počeo šerati, a koji navodno prikazuje napad. Navodno ga je snimio jedan od napadača. Također, na Twitteru je objavljen i 87 stranica dug manifest prepun antimigrantskih i antimuslimanskih objašnjavanja napada. Policija moli ljude da ne dijele video napada.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu