Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Visoki predstavnik za BiH zbog Milanovića uputio prosvjednu notu Hrvatskoj: 'Ljubazno molimo da se suzdrži...'

Milanović je u više navrata rekao kako je Christian Schmidt nelegalni predstavnik

18.05.2022., Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic odrzao je konferenciju za medije Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta uputio je jučer diplomatsku notu hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića koji je u više navrata rekao kako je Schmidt nelegalni predstavnik, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, piše Jutarnji list.

Osvrćući se na Milanovićeve izjave, Schmidt u prosvjednoj noti podsjeća da je Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma i Aneksa 10, koji definira i djelovanje visokog predstavnika.

‘Bez neutemeljenih optužbi’

“Ured Visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se suzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika”, stoji u prosvjednoj noti. U Aneksu 10 stoji kako potpisnice Sporazuma zahtijevaju postavljanje visokoga predstavnika, koji će biti imenovan u skladu s Vijeća sigurnosti UN-a.

Također se navodi kako se predstavnik imenuje da bi “stranama olakšao napore, pokrenuo i, ako je prikladno, usklađivao aktivnosti organizacija i agencija koje su angažirane u civilnom aspektu mirovnoga rješenja na taj način što će provoditi zadaće povjerene rezolucijom Vijeća sigurnosti”. U dokumentu se navodi i kako će potpisnice Daytona surađivati s visokim predstavnikom.