Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vještaci misle da Pripuz i Bandić nisu muljali u aferi Agram i sad bi se stvari mogle okrenuti u njihovu korist

Prema rezultatima vještačenja, nisu oštetili Čistoću u poslu hitnog zbrinjavanja smeća s Jakuševca 2014.

21.10.2014., Zagreb - Milan Bandic i ostali osumljiceni u aferi Agram odlaze iz sudnice nakon sto im je sudac istrage odredio istrazni zatvor. Milan Bandic bio je vidno ljut i uzenimren, te zustro raspravljao sa svojim odvjetnicima, a pravosudni policajac drzao ga je za ruku. Photo:Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Financijsko-knjigovodstveni vještaci te vještakinja za gospodarenje otpadom zaključili su kako zagrebačka Čistoća nije oštećena u poslovima s tvrtkom Ce-Za-R u vlasništvu poduzetnika Petra Pripuza. Rezultat tog vještačenja mogao bi predstavljati preokret u procesu protiv gradonačelnika Milana Bandića i Pripuza koji su optuženi u aferi Agram.

Prema tvrdnjama USKOK-a Pripuzova tvrtka Ce-Za-R je u razdoblju od listopada 2013. do svibnja 2014. od grada dobila posao žurnog zbrinjavanja glomaznog otpada sa zagrebačkog Jakuševca. Pri tome je, kako stoji u optužnici koju sud u ožujku ove godine nije potvrdio, Čistoća oštećena za nešto više od dva milijuna kuna. Taj isti iznos, sumnja se, ilegalno je zaradila Pripuzova firma Ce-Za-R te njezina sestrinska tvrtka Održivi razvoj d.o.o.

USKOK-ove optužbe protiv Bandića i Pripuza

Zbog toga su, s Bandićem i Pripuzom, optuženi i Slobodan Ljubičić, bivši šef Zagrebačkog holdinga te još petorica njihovih suradnika, među kojima je i tadašnji šef Čistoće Miljenko Benko. USKOK navodi kako nije bilo nikakvog razloga da se tako žurno riješi problem s otpadom.

Naime, još 2010. se znalo da Jakuševcu nije produžena dozvola za zbrinjavanje otpada, pa su gradske vlasti mogle predvidjeti da će problem vrlo brzo eskalirati. Žurnost je, tvrdi USKOK, samo iskorištena da se izbjegne redovan proces javne nabave te da se uđe u izravne pregovore s Pripuzom. Uz to, prema optužnici, dokumentacija je prilagođena upravo mogućnostima Pripuzovih firmi.

S njima je u prosincu 2013. sklopljen ugovor vrijedan tek nešto malo manje od planiranih 6,2 milijuna kuna. Za taj iznos trebalo je biti zbrinuto 10.840 tona otpada. Međutim, do svibnja 2014. zbrinuto je 7.130,19 tona za što je Čistoća Ce-Za-R-u i Održivom razvoju platila gotovo 4,9 milijuna kuna. USKOK kaže da je to gotovo dva milijuna kuna previše.

Međutim, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu koje je analiziralo optužbe nije prihvatilo te tvrdnje USKOK-a već je naložilo provođenje kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja te onog koje bi analiziralo sam proces gospodarenja otpadom.

Evo što je utvrđeno provedenim vještačenjem

Sada pak vještaci potvrđuju da je ukupna procijenjena vrijednost javne nabave iznosila 6,2 milijuna kuna bez PDV-a. Ce-Za-R i Održivi razvoj za to ispostavljaju račune u iznosu od oko 3,9 milijuna kuna bez PDV-a za posao koji su odradili za Čistoću.

Prije nego što su donijeli zaključak analizirali su i druge cijene usluga što su ih Pripuzove firme naplaćivale Čistoći. One su redovito bile niže od onih za ostale kupce. Za sporni posao sa zbrinjavanjem smeća s Jakuševca vještaci su na kraju utvrdili ono što je gospodin Pripuz govorio od početka izbijanja ove afere. Naime, vještaci su utvrdili da se u slučaju posla koji su Pripuzove firme odradile za Čistoću, radilo o puno složenijem obliku zbrinjavanja otpada koji nije usporediv s običnim uslugama obrade.

Tu se radilo mehaničkim i biološkim postupcima obrade otpada. Sasvim konkretno o složenijoj provjeri i predobradi otpada prije odlaganja, istresanju otpada na radu površinu, rasprostiranju otpada u slojeve, sabijanju otpada i prekrivanju inertnim materijalom. Zbog toga na kraju nalaza zaključuju kako s obzirom na ono što su Pripuzove tvrtke obavile za Grad Zagreb u tom poslu Čistoća nije oštećena te da su cijene bile tržišno prihvatljive.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više