Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vlada, eto, zbog predsjedničkih izbora odgađa donošenje zakona o referendumu i sukobu interesa

Zakon o referendumu odgođen je za iduću godinu, a onaj o sukobu interesa donijet će tek druga vlada

Odgođeno je donošenje zakona o referendumu i sukobu interesa, piše u petak Jutarnji list, navodeći da su oba zakona napisana, ali i prolngirana zbog predsjedničkih izbora.

Novi Zakon o referendumu, koji je radna skupina Ministarstva uprave na čelu s bivšom predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec dovršila još u svibnju, bit će donesen tek u prvom kvartalu iduće godine, a novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa očito će dočekati neku novu Vladu jer ga sadašnja garnitura u Banskim dvorima planira donijeti tek u zadnjem tromjesečju 2020. navodi dnevnik.

Zapelo na premijeru

Zakon o referendumu, kažu sugovornici Jutarnjeg lista, prošao je sve koordinacije, no zapelo je na premijeru koji je očito procijenio da mu je politički mudrije ne otvarati tu temu prije predsjedničkih izbora, iako je nacrt zakona zapravo jako dobar i slijedi dobru praksu švicarskog modela i preporuke Venecijanske komisije.

U Vladi neslužbeno potvrđuju da se o tom zakonu moraju usuglasiti premijer i novi ministar uprave Ivan Malenica, no ne govore zašto je taj zakon odgođen za iduću godinu. Ni u Ministarstvu uprave ne odgovaraju detaljnije što se dogodilo s postojećim nacrtom i zašto još ne ide u proceduru, tek govore načelno što bi novi zakon trebao donijeti.

Kuščevićeve verzije nisu zadovoljile

Važećim Zakonom o referendumu nisu uređena mnoga pitanja koja u praksi dovode u pitanje objektivnost i transparentnost provedbe referenduma. Kako bi ispunio svoju demokratsku svrhu, institut referenduma mora biti primjereno uređen zakonom. S konkretnim izmjenama bit ćete upoznati tijekom javnog savjetovanja, no naglašavamo da će se donošenjem novog zakona znatno poboljšati zakonodavni okvir instituta referenduma te omogućiti građanima djelotvorniji utjecaj u procesima političkog odlučivanja, poručuju u Ministarstvu.

Kada je, pak, riječ o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, nijedna verzija koja je izrađena za vrijeme bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića nije zadovoljila novog ministra pa će se ponovno formirati nova radna skupina, donosi Jutarnji list.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više