Vlada ima novo, zgodno objašnjenje zašto ne otkrivaju detalje o medicinskoj opremi iz Kine. Boje se da ju netko ne ukrade

Nesvakidašnje tumačenje proizlazi iz odgovora Ministarstva gospodarstva na upit Faktografa

ZADNJA IZMJENA: svi 1, 2020
Foto: PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ministarstvo gospodarstva ima dodatno, dosta originalno objašnjenje zašto javnosti ne može dati precizne i detaljne podatke o medicinskoj opremi koju je država kupila od kineskih kompanija i dostavila u Hrvatsku. U resoru ministra Darka Horvata izgleda strahuju da bi, kada bi otkrili sve informacije, netko tu dragocjenu opremu mogao ukrasti.

Telegram je nedavno pisao da Ministarstvo ne želi dati detalje o zaštitnim maskama, rukavicama, naočalama i drugoj robi, koju nabavlja i doprema iz Kine. U Ministarstvu su se tada pozivali na državne interese i nacionalnu sigurnost. Ovo novo tumačenje, pak, proizlazi iz odgovora koje su poslali na upit portala Faktograf.

O praznim avionima i preprodaji robe

U prilično nesvakidašnjem objašnjenju, Ministarstvo novinare Faktografa upućuje na pisanje uglednih svjetskih medija, poput New York Timesa i Guardiana, koji su, kažu, “pisali o presretanjima pošiljki zaštitne opreme, o povratku praznih aviona iz Kine, o preprodaji već kupljene robe od strane špeditera u skladištima u zračnim lukama u Kini, o rizicima međuslijetanja zrakoplova iz Kine prema Europi i sl.”.

“Svako otkrivanje konkretne cijene koju je Hrvatska platila za pojedinu vrstu zaštitne opreme, a osobito u odnosu na robu koja je kupljena i koja se trenutno nalazi u Kini i još uvijek čeka isporuku Hrvatskoj, izložila bi nas sasvim realnom potencijalnom riziku da ta roba doživi sudbinu koju su doživjele pošiljke roba za neke druge države”, uvjeravaju iz resornog Ministarstva. Kada bi se to dogodilo – da isporuka opreme bude manja ili da je uopće ne bude – to bi, objašnjavaju dalje, smanjilo sposobnost zdravstvenog sustava i drugih službi u borbi protiv koronavirusa i tako ugrozilo živote i zdravlje građana.

Ministarstvo, izgleda, sugerira da bi netko mogao biti ponukan otuđiti medicinsku opremu koja još nije dopremljena iz Kine, ako bi Vlada objavila detaljne podatke o njezinoj vrijednosti i količini. No, u Faktografu podsjećaju da nisu ni pitali za robu koja tek treba stići, nego za onu koja je u nekoliko pošiljki već dopremljena u Hrvatsku.

Državni interesi i nacionalna sigurnost

Osim ovog neobičnog objašnjenja, u Ministarstvu su se pozvali i na to da su strateške robne zalihe svake države, pa tako i Hrvatske, “bitno pitanje nacionalne sigurnosti”, što je također razlog kojim pravdaju neobjavljivanje detalja – točne količine i cijene – o medicinskoj opremi. Otkrili su im tek da je vrijednost dosad ugovorene robe iz Kine oko 380 milijuna kuna u što su uključeni i troškovi izravnih letova.

Kako smo spomenuli, Ministarstvo se i ranije, u odgovorima na naš upit, pozvalo na državne interese i nacionalnu sigurnost. Tada smo u resoru ministra Horvata pokušali dobiti informacije koliko je komada maski, naočala i druge opreme kupljeno; kolika je njihova pojedinačna cijena; koliko je plaćen svaki let iz Kine; koliko je u kojoj pošiljci bilo tona donirane opreme. No, precizne odgovore nismo dobili.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
501 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program