Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vlada ipak povlači zakon prema kojem bi se moglo raditi do 68. godine

Prijedlog izmjena Zakona o radu povučen je iz procedure

05.09.2019., Zagreb - Vlada RH je u Banskim dvorima odrzala svoju 177. sjednicu. Ministri dolaze na sjednicu. Josip Aladrovic, ministar rada i mirovinskoga sustava.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Vlada je iz hitne procedure povukla prijedlog izmjena Zakona o radu prema kojima bi se moglo raditi do 68. godine, odlučeno je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici. I Hrvatska udruga poslodavaca medijima je poslala priopćenje da otkazuju press konferenciju nakon što su iz Vlade dobili najavu da će s glasanja u Saboru povući prijedlog izmjena Zakona o radu.

“Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva”, kažu iz HUP-a.

HUP bio protiv zakona

Prijedlog izmjene Zakona o radu, koji je iznio ministar rada Josip Aladrović, trebao je definirati mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon što se ispune uvjeti za mirovinu sa 65 godina. Dakle, za one koji ne žele u mirovinu sa 65 godina, ugovor o radu prestajao bi kada radnik navrši 68 godina života i 15 godina mirovinskog staža, osim ako se radnik i poslodavac drukčije ne dogovore.

Hrvatska udruga poslodavaca protivila se predloženim izmjenama zakona jer bi to, kako su objašnjavali, značilo da poslodavci više ne mogu pregovarati s radnikom želi li on nakon 65. godine ostati raditi ili ne, jer se radniku omogućava da sam odluči želi li raditi do 68. godine. To bi, smatra HUP, povećalo troškove poslodavca za otpremnine radnicima koji će se umiroviti prije 68. godine jer će im morati ponuditi „uvjete sporazumnog raskida ugovora o radu, odnosno otpremnine“.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više