Vlada je jučer odlučila kupiti maske za 19 milijuna kn od čudne, tek osnovane tvrtke. Danas su povukli odluku

Od sinoć istražujemo kako je nova tvrtka dobila ovakav posao. A onda je Vlada javila da je stigla donacija pa maske ipak ne trebaju

ZADNJA IZMJENA: ožu 20, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Vlada je jučer na telefonskoj sjednici odobrila nabavku 2,5 milijuna zaštitnih maski za potrebe sprječavanja širenja koronavirusa. Za to se planiralo izdvojiti 18,9 milijuna kuna iz zalihe državnog proračuna. Kako su naveli u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, tražili su da se ta sredstva odobre za isplatu predujma društvu Medical and pharm trading d.o.o. od kojeg su maske naručene.

S obzirom na to da je spomenuta tvrtka osnovana tek prije nešto više od četiri mjeseca, 4. prosinca u Puli, učinilo nam se zanimljivim propitati kako su baš oni dobili tako velik posao. Štoviše tvrtka nema niti internetsku stranicu niti kontakt broj, a dosad u javnom zdravstvenom sektoru nije odradila ni jedan posao. Telegram je stoga od sinoć istraživao do sada javnosti nepoznatu tvrtku, kako bismo doznali prema kojim je kriterijima angažirana.

U međuvremenu je danas, u petak 20. ožujka rano prijepodne, Vlada na službenim stranicama objavila kako odustaje od kupovine zaštitnih maski, “budući da je Republika Hrvatska primila donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme”, kako su objasnili. Nisu naveli odakle je donacija stigla niti je li među zaštitnom opremom doista 2,5 milijuna zaštitnih maski koje su jučer namjeravali kupiti.

Obiteljski posao

Prema Sudskom registru, tvrtka je registrirana za 61 djelatnost među kojima je i trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima. Svi članovi društva dolaze pak iz obitelji Gjoni. Riječ je o Dominiku, Fabianu i Stefanu Gjoniju. Osnivač tvrtke je Dominik Gjoni, liječnik koji je prošle godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Fabian i Stefan Gjoni također su liječnici, te su završili isti fakultet kao i Dominik Gjoni. Obojica su 07. svibnja 2018. zaposleni na pozicije doktora medicine u Centru za hitnu medicinu opće bolnice Pula. Fabian se pak u međuvremenu prebacio u Centar za hitnu medicinu Istarske županije.

Što kaže konkurencija

Prema jučerašnjoj odluci Vlade, od tvrtke obitelji Gjoni trebalo je biti naručeno 2 milijuna običnih kirurških maski i pola milijuna nešto skupljeg, FFP2 modela. Jedna tvrtka koju smo kontaktirali, a iz koje su željeli ostati anonimni, otkrila nam je kako bi oni prije izbijanja ove krize tražene obične maske naplatili 875.000 kuna s PDV-om, a pola milijuna industrijskih maski FFP2 između 3.000.000 i 6.000.000 kuna s PDV-om. Konačna cijena ovisila bi o tome jesu li sklopive, nesklopive, s ventilom, bez ventila i tako dalje. Ukupna vrijednost ovog posla prije izbijanja krize bila bi dakle 7 milijuna kuna.

Iz te tvrtke su se ipak ogradili, naglasivši kako u ovom trenutku još nemaju ponude od svojih dobavljača zbog situacije u Europi pa nam tako ne mogu reći kakva bi cijena bila danas.

U jednoj drugoj distributerskoj tvrtki, koja je već jako dugo na tržištu i koja surađuje i s državom, bili su prilično oštri kada smo im otkrili tko je dobio narudžbu. Kazali su nam kako su oni u mjesec dana rasprodali sav asortiman zaštitne odjeće i obuće, odnosno količine koje inače prodaju u godinu i pol.

Misle kako je neozbiljno obećavati isporuku tolike količine maski jer ih jednostavno nema na tržištu – pogotovo modela FFP2. “Ako netko u ovom trenutku može jamčiti da to može nabaviti i isporučiti, to nisu standardni tržišni putevi i način na koji naša tvrtka funkcionira” tvrde, sugerirajući da je netko predvidio ili znao što će biti pa je unaprijed kupio jako veliku zalihu maski.

‘Što da se mi nismo uhvatili u koštac s ovime?’

U telefonskom imeniku postoje dva broja mobitela koja se vode na Dominika Gjonija i to na adresu u Puli koju je priložio pri osnivanju tvrtke. Međutim, kada smo gospodina Gjonija pokušali kontaktirati, prvi mobitel bio mu je ugašen, a na drugi nam se javila gospođa koja nam je kazala da smo pogriješili broj i prekinula poziv.

Vlasnika tvrtke uspio je ipak dobiti portal 24 sata. On im je rekao kako je spletom okolnosti doznao da će biti potreba za maskama i u Hrvatskoj pa se stoga obratio Vladi pismom namjere i dao ponudu koja je bila jeftinija od ostalih, a prema Gjoniju čak i na granici isplativosti. „Bolnice su na samom rubu s maskama, što da se mi nismo uhvatili ukoštac s njima? Uhvatili bi se kojekakvi likovi koji bi bolnicama prodavali po 10 kuna maske. To je promet od 18 milijuna kuna, a zarada nije ni blizu. Računajte koliki su troškovi. To će se vrlo transparentno vidjeti, postoji regulativa“ izjavio je Dominik Gjonji za 24 sata. Poručio je i da je sve maske naručio direktno iz tvornica u Kini.

Vlada je zatim održala novu telefonsku sjednicu

A iako smo još rano jutros poslali upite Vladi, Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu financija, tražeći da nam otkriju na koji je to točno način i prema kojim kriterijima, s čijim blagoslovom i potpisom te na kakvom natječaju odabir pao na nepoznatu tvrtku iz Pule, do objave teksta nismo dobili tražene odgovore.

Doduše koji sat nakon našeg upita Vlada je na svojim internetskim stranicama objavila kako je održala novu telefonsku sjednicu na kojoj je izvan snage stavila jučerašnje rješenje o nabavci zaštitnih maski. Poništavanje odluke opravdali su činjenicom da je Hrvatska primila donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
198 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program