Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vlada je molila građane da prijavljuju susjede koji tulumare. Pitali smo kako im to ide

Postupajući po dojavama, policija je u tri tjedna podnijela prijave protiv šest osoba, odgovorili su nam iz MUP-a

24.08.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic. Photo: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL
FOTO: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Kada su u ožujku zbog koronavirusa u Britaniji uvedena prva ograničenja, britanski mediji javljali su da je policija zatrpana pozivima građana, među ostalima i onih koji su prijavljivali ljude da krše korona-restrikcije jer, na primjer, idu dvaput dnevno na trčanje.

Tih je dana BBC čak izvijestio o apelu jednog policijskog dužnosnika ljudima da ne cinkaju svoje susjede i da policiju zovu samo kada je to nužno. Pola godine kasnije, kada je u Engleskoj uvedeno pravilo da se smije družiti najviše šestero ljudi, vlada se ipak pokušala osloniti i na to da će susjedi prijavljivati susjede.

Pozivi susjedima

„Ako su zabrinuti i vide takve stvari, onda bi apsolutno o tome trebali razmisliti“, citirao je BBC odgovor vladinog dužnosnika na pitanje trebaju li građani prijaviti ako se u susjedovom vrtu okupi sedmero ili više ljudi.

Nakon zakonskih izmjena početkom prosinca, kojima su uvedene novčane kazne (i) za organizatore privatnih okupljanja s više od deset osoba, i hrvatska Vlada i policija pouzdale su se u susjede.

“Policija sigurno neće okolo tražiti izvore takvih zbivanja, ali svi oni koji žele dobro hrvatskim građanima, vjerujem da će prijaviti takva okupljanja jer nam je cilj spriječiti širenje virusne bolesti”, govorio je tada, primjerice, ministar zdravstva Vili Beroš.

Dosad šest prijava

No, policijske linije, izgleda, u međuvremenu baš i nisu bile zatrpane. Prema službenim podacima koje smo dobili iz Ministarstva unutarnjih poslova, policija je temeljem dojava građana do ove srijede podnijela prijave protiv šestero ljudi zbog kršenja ograničavanja privatnih okupljanja.

Policijski službenici su “od početka primjene izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti podnijeli prijave protiv ukupno šest osoba zbog kršenja zabrane/ograničavanja privatnih okupljanja, postupajući po dojavama građana”, odgovorili su iz MUP-a na naš upit.

Disciplina ili ignoriranje

Radilo se, prema neslužbenim informacijama, u nekoliko slučajeva o zabavama s više od 25 ljudi. O jednoj od njih nedavno je, primjerice, izvijestila splitska policija – u sobi studentskog doma tulumarilo je 28 ljudi. Je li tih šest slučajeva ujedno i sve što su im građani dojavili, u MUP-u zapravo ne znaju, jer dojave koje nisu završile prijavom ne evidentiraju.

Nije stoga moguće kategorički tvrditi što je posrijedi: poštuju li građani masovno protuepidemijske mjere i zbog toga se ne druže i ne zabavljaju u većem krugu ljudi? Ili jednostavno ignoriraju vladinu ideju da prijavljuju šira druženja?

Što za blagdane?

U Vladi se, međutim, i za ove blagdane pouzdaju i u susjede. Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut neki dan je na HRT-u ponovio da će građani, koji za vrijeme blagdana organiziraju šira obiteljska okupljanja i tako krše protuepidemijske mjere, biti sankcionirani. A tko će to kontrolirati?

“To će kontrolirati sugrađani, susjedi, policija, ali mislim da ćemo u najvećem dijelu kontrolirati svi sami sebe i naša savjest da tako nešto ne radimo jer to nije primjereno za ovo vrijeme”, kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Kazna za one koji organiziraju privatno okupljanje s više od deset osoba – koliko je trenutno ograničenje – iznosi između pet i deset tisuća kuna. U ovih šest slučajeva dosad ukupni iznos izrečenih novčanih kazni bio je 28 tisuća kuna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više