Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vlada je naručila i anketu o Istanbulskoj; 66 posto podržava ratifikaciju

Najviše je podržavaju birači SDP-a, ali za nju su i birači ostalih stranaka

FOTO: Borko Vukosav

Zanimljivo je da su danas, na dan kad je Vlada usvojila Istanublsku konvenciju, predstavljeni i rezultati ankete agencije Ipsos o tom dokumentu Vijeća Europe koju je naručila Vlada. Istraživanje je provedeno ovoga tjedna, 19. i 20. ožujka, a u njemu su sudjelovala 604 punoljetna građanina Hrvatske. Iz rezultata je razvidno kako većina građan podržava ratifikaciju Istanbulske konvencije, njih 66 posto.

Od toga, 31,9 posto ispitanih reklo je kako podržava konvenciju i njezino izglasavanje u potpunosti, dok je 34,1 posto uglavnom podržava. S druge stane 12,4 ispitanika je odgovorilo da je uopće ne podržava, a nešto manje, 10,4 posto da je uglavnom ne podržavaju. 11,1 posto ispitanih izjasnili su se da ne znaju podržavaju li ili ne ratifikaciju ovog dokumenta.

Građani nisu detaljno informirani

Građani ipak nisu baš detaljno informirani o onome što piše u tekstu Konvencije, barem se tako može iščitati iz rezultata ankete. Tako je tek svaki osmi ispitanik kazao kako se detaljnije informirao o Istanubulskoj i o njoj zna jako puno, takvih je dakle 12,2 posto.

Puno je više onih koji su odgovorili kako znaju osnovne informacije o Istanbulskoj konvenciji, njih 48,6 posto, dok je 35,8 posto ispitanih reklo kako su samo čuli za Konvenciju, ali ne znaju detalje. Postoje i oni koji još uvijek ne znaju o čemu se u Konvenciji radi, 3,3 posto ispitanih tako su rekli da nikad nisu čuli za ovaj dokument.

Najviše birača SDP-a podržava ratifikaciju

Iz agencije Ipsos istražili su i koje biračko najviše podržava Istanbulsku, a koje ne. Ispalo je da 59 posto birača HDZ-a podržava Konvenciju, 70 posto birača Mosta i Živog zida te 90 posto birača SDP-a.

Velika većina ispitanih, 86 posto, kazala je kako smatraju da je nasilje nad ženama veliki problem u Hrvatskoj, a 61 posto njih se ne slaže da će se izglasavanjem Istanbulske konvencije iskorijeniti obiteljske vrijednosti. Ispitani su pokazali i revolt prema stereotipu da žena tradicionalno mora biti majka i kućanica, a otac hranitelj obitelji; njih 68 posto kazalo je da se ne slaže s tim. Zanimljivo je i da su, iako se Konvencija bavi temom zaštite žena od nasilja u obitelji, muškarci ipak informiraniji o ovoj temi (14% prema 11%), dok mladi do 29 i oni do 44 godine baš i nisu.