Politika & Kriminal

Vlada je odobrila prodaju veleposlanstva bivše SFRJ u Bonnu. Hrvatska će zaraditi oko 6,4 milijuna kuna

Zaradu od prodaje države sljednice SRFJ podijelit će među sobom

FOTO: screenshot

Nastavlja se prodaja diplomatskih nekretnina koje je u inozemstvu koristila bivša država. Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost za prodaju veleposlanstva bivše SFRJ u Bonnu koje je u zajedničkom vlasništvu država sljednica, među kojima je i Hrvatska, pa će one među sobom podijeliti zaradu od prodaje.

Zemljište s objektom veleposlanstva, ukupne površine 5441 kvadratnih metara, bit će prodano za tri milijuna i 750 tisuća eura. Hrvatskoj će od tog iznosa pripasti 875.375 eura, odnosno oko 6,4 milijuna kuna, umanjeno još i za troškove provedbe prodaje, izvijestila je Vlada.

Prodane i nekretnine u Tokiju i New Yorku

Veleposlanstvo bivše države u Bonnu jedan je od velikih diplomatskih kompleksa za koji su se Hrvatska, Srbija, BiH, Makedonija i Slovenija još prije tri godine dogovorile da će ih zajednički prodati i međusobno podijeliti novac od prodaje. Na isti su način početkom godine prodani veleposlanstvo i rezidencija u Tokiju, a lani i tzv. Titov stan na Park aveniji u New Yorku. Riječ je o stanu koji se u vrijeme bivše države koristio kao rezidencija veleposlanika pri UN-u.

Novac od prodaje, koji će biti uplaćen u državni proračun, može se koristiti za kupnju, obnavljanje i opremanje nekretnina koje Hrvatska danas koristi u inozemstvu za potrebe diplomacije. Osim zajedničke prodaje velikih kompleksa, Hrvatska je zadnjih godina u sklopu sukcesije imovine bivše države u inozemstvu – većinom u europskim i afričkim zemljama – dobila niz nekretnina, nekadašnjih veleposlanstava i rezidencija.

No, te se nekretnine, kako je Telegram pisao, ne koriste baš optimalno jer je donedavno samo polovica njih bila prodana ili stavljena u funkciju. U Tunisu, Nairobiju i Madagaskaru, primjerice, gdje su nekretnine Hrvatskoj dodijeljene prije sedam godina, početkom ove godine još nije bila dovršena uknjižba Hrvatske kao vlasnice.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu