Politika & Kriminal

Vlada misli da kaotičan Brexit ne bi previše utjecao na Hrvatsku; zapravo, mogli bismo ga osjetiti samo u turizmu

Hrvatsko gospodarstvo može osjetiti neizravne posljedice, ako uspore gospodarstva država s kojima smo tješnje povezani

22.08.2012., Dubrovnik - Panoramske slike iz zraka.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Dok u Velikoj Britaniji traje politička sapunica oko Brexita, hrvatska Vlada je izvijestila da se Hrvatska priprema za sve scenarije britanskog izlaska iz Europske unije. Brexit se, po svemu sudeći, neće dogoditi 29. ožujka, kako je planirano, jer su britanski zastupnici u četvrtak podržali prijedlog da vlada Therese May od EU-a zatraži odgodu.

Hrvatska Vlada i njezina ministarstva pripremaju se i za tzv. neuređeni Brexit, izlazak Britanije iz EU-a bez sporazuma. Takav bi ishod, prema dokumentu koji je prihvaćen na posljednjoj sjednici Vlade, imao ograničene negativne posljedice na Hrvatsku. Evo što Vlada predviđa u nekoliko važnijih područja.

1. Turizam – Britanaci manje dolaze i manje troše

U 2017. godini britanski turisti činili su 4,7 posto ukupnog broja turista u Hrvatskoj i ostvarili su 3,8 milijuna noćenja. Lani je broj noćenja britanskih turista porastao na 4,4 milijuna, izvijestilo je Ministarstvo turizma.

U resoru Garija Cappellija očekuju da bi neuređeni Brexit značio manje britanskih turista na hrvatskom tržištu koji bi i manje trošili, ali da bi to ipak bilo samo privremeno. “Uslijed pada vrijednosti funte te smanjenja potrošnje Britanaca mogu se očekivati određene promjene u broju dolazaka i potrošnji tijekom boravka, ali bi one trebale biti kratkoročnog karaktera, no dugoročno se očekuje rast turističke posjećenosti”, optimistični su u Ministarstvu turizma.

2. Putovanje – u Britaniju i dalje bez viza?

Vlada procjenjuje da je u ovom trenutku “najizgledniji bezvizni scenarij”. Britanci će u EU moći bez vize, pod uvjetom da na isti način tretiraju sve državljane 27 zemalja članica EU-a koji budu putovali u Britaniju. Dakle, da i mi i svi ostali EU građani mogu u Britaniju i dalje ići bez vize.

Prema dokumentu Vlade, države članice i Europska komisija slažu se da bi uvođenje viza Britancima “moglo smanjiti gospodarsku korist za EU koja proizlazi iz tih putovanja, oslabiti trgovinske odnose i naštetiti gospodarskom interesu EU općenito”. Napominju pritom i da britanska Vlada “ne jamči pravo putovanja državljana članica EU u UK s osobnom iskaznicom nakon 1. siječnja 2021. kada se planira uvesti novi imigracijski sustav u UK”.

3. Gospodarstvo – skromna trgovina, skromni učinak

Neuređeni Brexit ne bi imao previše utjecaja na domaće gospodarstvo jer je robna razmjena između Hrvatske i Britanija vrlo mala. Izvoz hrvatskih tvrtki na britansko tržište 2017. godine činio je samo 1,5 posto ukupnog hrvatskog izvoza, dok je iz Britanije dolazilo samo jedan posto hrvatskog uvoza.

Analiza Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pokazala je da bi utjecaj izlaska Britanije iz EU-a na Hrvatsku “trebao biti malen ili gotovo zanemariv”. Hrvatska bi jedino mogla osjetiti neizravne posljedice, ako zbog kaotičnog Brexita uspori gospodarski rast u nekim članicama EU-a s kojima je Hrvatska čvršće gospodarski povezana.

4. Britanci u Hrvatskoj – po starom

U Hrvatskoj trenutno živi 659 britanskih državljana s privremenim ili stalnim boravkom. Iz državne uprave najavljuju da će im se omogućiti zadržavanje postojećih prava, ako i hrvatski državljani koji žive i rade u Britaniji zadrže svoja prava.

Jedna od preporuka Ministarstva unutarnjih poslova Britancima koji žive u Hrvatskoj jest da na vrijeme riješe pitanje vozačkih dozvola. Britanski državljani moći će koristiti britanske vozačke dozvole u Hrvatskoj “do godinu dana od dana izlaska” Britanije iz EU. No, svima koji imaju britansku vozačku dozvolu MUP savjetuje da što prije podnesu zahtjev za zamjenu s hrvatskom dozvolom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu