Vlada ne želi otkriti što im je točno od medicinske opreme stiglo iz Kine i koliko su to platili. Kao, štite interes države

Iz tumačenja Ministarstva gospodarstva proizlazi da bi otkrivanje pojedinosti ugrozilo državne interese

ZADNJA IZMJENA: tra 25, 2020
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Kada su ga početkom tjedna novinari pitali hoće li javnost dobiti transparentan izvještaj o cijeni koja je plaćena za nabavljenu zaštitnu opremu i informaciju o tome na koji način je ugovorena, ministar zdravstva Vili Beroš bio je prilično kategoričan. „Naravno da hoće“, kazao je, uputivši novinare na resor gospodarstva koji je zadužen za te nabavke. Od njih će javnost, ustvrdio je tada Beroš, dobiti „sve relevantne informacije, potpuno, transparentno“.

Čini se, međutim, da značenje pojmova relevantno, potpuno i transparentno ipak ovisi i o tome tko ih definira: Ministarstvo gospodarstva, resor na koji je novinare uputio ministar Beroš, o nabavci zaštitne opreme iz Kine daje daleko manje informacija nego što bi to, po našoj definiciji, podrazumijevao, na primjer, pojam „potpuno“.

Što je donirano, a što kupljeno?

Od kraja ožujka, iz Kine su u pet navrata stizale pošiljke zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa, od čega dvije tijekom ovoga tjedna. O tome Vlada redovito javnost izvještava priopćenjem, uz prigodne fotografije iz zagrebačke zračne luke. No, u priopćenjima nema ni slova – točnije, ni brojke – o tome koliko su plaćene zaštitne maske, naočale, odijela i tome slično. Iz Vladinih priopćenja može se uglavnom doznati samo ukupna tonaža pristigle opreme.

Na nekim od tih letova iz Kine za Zagreb stigle su, dakle, i donacije – kineske vlade, gradova i pokrajina, hrvatske zajednice, tamošnjih tvrtki, studenata. Te su, dakako, vrijedne donacije namijenjene hrvatskom zdravstvenom sustavu, gradovima i županijama. Međutim, u Vladinim priopćenjima nije specificirano koliko je opreme na pojedinom letu plaćeno, a kolika količina je donirana. Zato smo početkom tjedna iz resora ministra Darka Horvata tražili preciznije podatke o dosad pristiglim pošiljkama iz Kine.

Pitanja bez preciznih odgovora

Zanimalo nas je koliko je komada maski, naočala i druge opreme kupljeno; kolika je njihova pojedinačna cijena; koliko je plaćen svaki let iz Kine; koliko je u kojoj pošiljci bilo tona donirane opreme. S obzirom da je, prema dostupnim informacijama, u jednom trenutku promijenjen dobavljač, pitali smo i zbog čega je Vlada RH to odlučila. Niti na jedno od ovih pitanja iz Ministarstva nismo dobili precizan odgovor.

Iz Vlade se ne može dobiti potpuna informacija koliko je točno svaka od tih pošiljki plaćena. Iz Ministarstva i dalje komuniciraju samo okvirne brojke – da je, recimo, 12. travnja vrijednost pošiljke bila „oko 5,95 milijuna dolara“, a tjedan dana kasnije „oko 6,3 milijuna dolara“. Ti su podaci ranije izneseni i na konferencijama za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dosad 240 milijuna kuna

Gostujući na N1 u petak, ministar Horvat je izjavio da je dosad s kineskog tržišta nabavljena roba u vrijednosti od 240 milijuna kuna, da će u naredna dva tjedna biti isporučene i ostale pošiljke te da Vlada radi s dva renomirana proizvođača u Kini. No, nije otkrivao detalje, poput jedinične cijene pojedinih proizvoda – koliko, primjerice, Hrvatska plaća svaku masku, naočale, vizir i tako dalje.

Nakon što je 29. ožujka u Hrvatsku stigla prva pošiljka iz Kine, Nacional je objavio informaciju o jediničnim cijenama maski, zaštitnih odijela i medicinskih zaštitnih naočala. Sada, međutim, iz Ministarstva poručuju da te podatke ne mogu iznositi zbog zaštite interesa države.

Interes države i nacionalna sigurnost

„Iz istih razloga zaštite bitnih sigurnosnih interesa države, a osobito u okolnostima u kojima je potražnja za zaštitnom opremom na globalnom tržištu (osobito kineskom tržištu) znatno povećana, i u kojima vlada izuzetno velika i neviđena konkurencija među pojedinim naručiteljima, nismo u mogućnosti iznositi niti podatke o jediničnoj cijeni svakog od predmeta koji su predmetom nabave“, odgovorili su na Telegramov upit.

Uz slično obrazloženje ne otkrivaju niti koliko je točno komada pojedinih predmeta nabavljeno. Napominju da je odlukom Vlade “popis stvarno nabavljenih roba i usluga tajan”, kao što je i stanje strateških robnih zaliha svake države “bitno pitanje nacionalne sigurnosti”, pa zato ne mogu “odgovoriti na konkretno pitanje o točnim količinama pojedine vrste zaštitne opreme koja je nabavljena u svakoj od pojedinih isporuka”.

Načelno i o dobavljačima

Otkrivaju tek ukupne procjene potreba za zaštitnom opremom, primjerice, da je za predstojeći period naložena nabava četiri milijuna komada različitih zaštitnih maski, nešto više od dva milijuna komada zaštitnih naočala, pet milijuna komada zaštitnih rukavica i tako dalje. Koliko je čega doista nabavljeno i kada, dakle, ne specificiraju. Isto tako, ne navode koliko je u dosadašnjim isporukama bilo donirane opreme te poručuju da bi o tome mogli komunicirati oni koji su donaciju poslali ili oni koji su je primili.

Što se tiče dobavljača, napominju tek da se Hrvatska usmjerila na izravnu suradnju „s dvjema uglednim kompanijama u državom vlasništvu“, MEHECO i Sinopharm. „Radi se o renomiranim kompanijama koje su u stanju u potrebnim rokovima osigurati Hrvatskoj potrebnu zaštitnu opremu odgovarajuće kvalitete“, zaključuju iz Ministarstva gospodarstva.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
501 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program