Politika & Kriminal

Vlada ograničila cijene goriva: idućih mjesec dana benzin 11 kn i 10 lipa, dizel 11 kn

Odluku je objavljena na sjednici Vlade

29.09.2021, Zagreb - Ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Tomislav Coric dao je izjavu medijima nakon sastanka s gradonacelnikom Zagreba Tomislavom Tomasevicem u Ministarstvu gospodarstva i odrzivog razvoja u Ulici grada Vukovara. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
FOTO: Marin Tironi/PIXSELL

Vlada je donijela uredbu kojom je ograničila maksimalne cijene goriva. Na današnjoj sjednici Vlade ovu mjeru najavio je premijer Andrej Plenković. “Dakle mi smo, uzimajući u obzir ekonomski trenutak i nepredvidivost cijene nafte, s ciljem neometanog gospodarskog oporavka, odlučili na 30 dana stabilizirati cijene benzina i dizela. Donijet ćemo odluku kojom ćemo benzin ograničiti na najviše 11,10 kuna, a dizel na 11 kuna”, rekao je Plenković.

Uredbu je detaljnije predstavio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, rekavši kako se cijene za motorne benzine Eurosuper BS 95, 98 i 100 određuju na 11,10 lipa. Za Eurodizel BS ograničavaju se na 11 kuna.

‘Vjerujemo da će se u 30 dana situacija stabilizirati’

Ministar je dodao kako na najvišu maloprodajnu cijenu nisu dozvoljene naknade ili drugi troškovi propisani drugim posebnim propisima. “Maksimalne maloprodajne cijene su određene na maksimalnih 30 dana od dana donošenja ove uredbe”, rekao je.

“Vjerujemo da će u sljedećih 30 dana doći do stabilizacije cijena na tržištu te ćemo nakon tog razdoblja kao ekonomija nastaviti normalno funkcionirati”, nastavio je ministar, koji je objasnio kako će trošak ovog ograničenja s jedne strane snositi distributeri, a s druge strane proračun. Izrazio je uvjerenje da oni to mogu podnijeti.

“Sve s ciljem omogućavanja hrvatskoj ekonomiji da se i dalje normalno razvija, odnosno oporavlja od krize koja nas je pogodila 2020. godine”, zaključio je Ćorić.

Plenković uvjeren da će proizvođači i distributeri izdržati

Nakon Ćorićevog izlaganja, ograničenje cijena goriva komentirao je i premijer Plenković. On je rekao kako on misli da je ovo jako dobar i agilan pristup rješavanju situacije. “Mislim da ćemo ovako stabilizirati očekivanja i poslati poruku povjerenja gospodarstvenicima i sugrađanima, da nam ovakva odluka na mjesec dana daje vremena da dobro analiziramo što će se događati na globalnom tržištu”, rekao je premijer.

Podsjetio je na sve napravljeno za vrijeme koronakrize kako bi se očuvala radna mjesta i dodao da donose još jednu odluku na korist gospodarstva i građana. “Siguran sam da će u ovako kratkom roku distributeri i proizvođači biti sposobni izdržati ovu situaciju”, rekao je premijer.

‘Rast cijena bi se mogao nastaviti’

Na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja objavljeno je kako je Uredba o utvrđivanju najviših cijena naftnih derivata izglasana. Ističe se da je Vlada iskoristila mogućnost zaštite potrošača i regulacije tržišta.

“Dosad su postojale indicije da će se situacija s cijenama goriva uskoro stabilizirati. Nažalost, zadnji podaci govore da bi se rast mogao nastaviti. Zbog toga smo iskoristili zakonsku mogućnost koju imamo te utvrdili najviše maloprodajne cijene na koje nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove”, rekao je ministar Ćorić.

Prijedlog uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata by Katarina Knežević on Scribd

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu