Vlada osniva još jedno povjerenstvo, zbog sporne koncesije za Zlatni rat; evo pregleda tog neugodnog slučaja

Izvukli smo 10 stvari o polemičnom natječaju o kojem i dalje svi pričaju

ZADNJA IZMJENA: tra. 21, 2017

Situacija oko koncesije za najpoznatiju hrvatsku plažu Zlatni rat sada će se detaljno istražiti. Nakon što je premijer jučer najavio žurni upravni nadzor, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture danas je izvijestilo da je donijelo odluku o imenovanju stručnog povjerenstva za obavljanje upravnog nadzora nad postupkom dodjele koncesije. Upravni nadzor trebao bi pokazati je li u slučaju dodjele bolske plaže bilo pogodovanja ili je sve bilo u skladu sa zakonom. Evo pregleda situacije.

1. Županija dodijelila koncesiju

Splitsko-dalmatinska županijska skupština na ovotjednoj je sjednici donijela odluku o koncesiji nad plažom Zlatni rat. Na natječaj su se javile četiri firme, a 15-godišnju koncesiju dobila je zagrebačka firma Sport B. Takvu odluku su podržala 24 vijećnika HDZ-a, HGS-a i HČSP-a. Devet SDP-ovaca bilo je protiv, a pet vijećnika suzdržano.

2. Mještani se pobunili

Ovakva odluka izazvala je revolt građana. Već u vrijeme sjednice ispred zgrade županije okupili su se mještani koji su najavili daljnje prosvjede i blokadu plaže. Nezadovoljni su jer je firmi Grabov rat iz Bola, koja je 12 godina upravljala Zlatnim ratom, koncesija oduzeta bez pojašnjenja, kažu. Načelnik općine Bol, SDP-ov Tihomir Marinković najavio je kako će se žaliti Upravnom sudu zbog odluke koju je donijela županija.

3. Župan tvrdi da je sve okej

Župan Zlatko Ževrnja, inače iz HDZ-a, rekao je kako je odluka donesena u skladu sa zakonom, da je izabrana najpovoljnija ponuva i da je cijeli proces čist. Isto tvrdi i pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja koji je rekao kako su s firmom Grabov rat imali problema neplaćanjem naknade.

4. Ipak postoji nekoliko spornih stvari

Koncesiju je dobila firma Sport B, a neobično je što se radi o firmi koja, prema dostupnim podacima iz Sudskog registra i Fine, nema zaposlenih ni prihoda. U 2014. imali su 453 kune rashoda, u 2015. godini 600 kuna rashoda. Temeljni kapital iznosi im 20 tisuća kuna. Direktor tvrtke je Božo Krmek, a osnivač Davor Matijević, inače vlasnik zagrebačkog noćnog kluba Sport Billy. Iz firme su jučer objavili priopćenje u kojem navode kako se neće osvrtati na “medijske spekulacije” te kako je njihova ponuda bila najbolja.

5. I druga firma upozorava na nepravilnosti

Bolska firma Kamen sreće također se prijavila na natječaj, no njihova je ponuda odbijena zbog nedovoljne dokumentacije. Iz firme pak tvrde da je takvo obrazloženje potpuno nevaljano. Poslali su priopćenje kako je njihova ponuda bila uvjerljivo najviša od četiri pristigle. Smatraju da je njihova ponuda financijski najbolja jer je iznos stalnog dijela koncesije znatno viši od ostalih, ponudili su nešto više od četiri milijuna, dok je firma Sport B ponudila milijun i 850 tisuća kuna. Ponudili su i najviše što se promjenjivog dijela koncesije tiče, u iznosu od 10,12 posto, dok je firma Sport B ponudila 5,4 posto.

6. Most je za poništenje natječaja

Most je, dan prije nego je održana sjednica županijske skupštine na kojoj je ova odluka donesena, poslao priopćenje u kojem traže poništenje natječaja za koncesiju Zlatnog rata. U priopćenju navode kako je povjerenstvo za pregled i ocjenu pristiglih ponuda odbacilo financijski bolju i kvalitetniju ponudu tvrtke u vlasništvu općine Bol, zbog navodno nepotpune dokumentacije kao i da je tvrtka iz Zagreba, koja je na natječaju najpozitivnije ocijenjena, “bez prihoda, bez zaposlenih i bez referencija”. Iz Mosta su naveli i kako će ovakva odluka oštetiti proračun Bola, Splitsko dalmatinske županije, ali i cijele države.

7. Plenković naložio žurni upravni nadzor

U cijelu priču jučer se uključila i Vlada. Premijer Andrej Plenković naložio je provođenje upravnog nadzora o postupku dodjele koncesije. Kako stoji u priopćenju Vlade, premijer je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture naložio žurno provođenje upravnog nadzora kako bi se utvrdila zakonitost i pravovaljanost postupka.

8. Oporba traži sjednicu saborskog Odbora

Kako je to najavio Arsen Bauk, članovi saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu iz SDP-a i HNS-a, tražit će sazivanje sjednice Odbora sa samo jednom točkom dnevnog reda, informiranjem o rezultatima upravnog nadzora o postupku dodjele koncesije za plažu Zlatni rat u Bolu na Braču. Bauk je naveo i kako se sjednica mora održati u roku od 8 dana od dana zaprimanja zahtjeva i da je zahtjev premijera Andreja Plenkovića za nadzorom ‘školski primjer sanacije štete jer je županija koja je dodijelila koncesiju išla po principu ako prođe, prođe.

9. Kerum objasnio zašto je podržao odluku o koncesiji

Kandidat za splitskog gradonačelnika Željko Kerum rekao je kako je njegova stranka podržala odluku o koncesiji nad Zlatnim ratom jer je u koaliciji s HDZ-om osam godina i dogovor mora poštovati. Kaže i da nije bio baš upućen. “Nisam bio upućen, a i da jesam, ne bih mogao napraviti ništa. Osobno mislim da je napravljena nepravda prema Bračanima i ako je bilo nepravilnosti, natječaj treba poništiti. Župan predlaže točke dnevnog reda i HDZ ima većinu, a ja u tome nisam sudjelovao i ne želim prihvatiti odgovornost. Kao građaninu žao mi je što je koncesiju dobio netko drugi”, rekao je danas, piše tportal. Na upit kako nije znao kad su u komisiji bila tri člana njegove stranke, rekao je kako se koalicijski dogovor mora poštovati.

10. Ministarstvo imenovalo stručno povjerenstvo

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je poslijepodne da je u sklopu svojih ovlasti donijelo odluku o imenovanju stručnog povjerenstva za obavljanje upravnog nadzora nad postupkom dodjele koncesije. Povjerenstvo je Splitsko-dalmatinskoj županiji poslalo zahtjev za dostavu cjelokupne dokumentacije koja je bila predmet davanja koncesije zajedno sa svim ponudama kako bi provjerilo i utvrdilo zakonitost cjelokupnog postupka dodjele koncesije i sve relevantne činjenice u tom postupku koje u skladu sa zakonom provode jedinice regionalne samouprave. U priopćenju Ministarstva stoji da će nakon završetka upravnog nadzora nad odlukom o zaključcima pravodobno izvijestiti javnost.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3114 članka Više o autoru