Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vlada predstavila mjere oko uštede plina. 'Grijanje ne smije ići preko 21 stupnja, hlađenje ispod 25'

Sjednicu pratimo uživo

Danas je zadnja sjednica Vlade uoči dvotjedne pauze. Na njoj će usvojiti smjernice za uštedu energije, dokument koji je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Institutom “Hrvoje Požar”. Na dnevnom su redu i prijedlog zakona o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća u javnom sektoru te prijedlog zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti.

Na početku sjednice uvodno se obratio premijer Plenković. Osvrnuo se na otvaranje Pelješkog mosta kojeg je nazvao najznačajnijim i najupečatljivijim strukturnim projektom koji je dovršen u njegovom mandatu. Zahvalio je svima koji s pridonijeli realizaciji projekta. “Ovo znači jednu novu situaciju za Hrvatsku, a u potpunosti mijenja okolnosti života građana u južnom dijelu Dubrovačke županije”, kazao je.

‘Osuđujemo brutalne napade na Schmidta’

Podsjetio je na posjet BiH gdje su, kaže, razgovarali s predstavnicima Hrvata u BiH te obišli brojne projekte. “Želim se osvrnuti i na odluke visokog predstavnika Schmidta koji je donio određene izmjene. Mi smo očekivali, s obzirom na najave, da će paket biti puno širi i da će ispraviti pogrešne odluke prethodnika koje su prije 20-ak godina išle na uštrb Hrvata”, počeo je.

“S obzirom na najavu da će ponovno staviti na stol mogućnost intervencije, mi vjerujemo da će on biti zadnja brana prije izbora u listopadu. Mudar je, odlučan i konstruktivan popraviti ono ranije pokvareno. Osuđujemo brutalne napade i prijetnje koje je doživio na demonstracijama u Sarajevu. Očito su bile itekako politički orkestrirane, bilo je teških riječi na račun Hrvata u BiH što je za nas neprihvatljivo”, kazao je.

“Mi ćemo se i dalje čvrsto zalagati za jačanje položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda kako je to u Daytonu. Bez ravopravnosti neće biti ni razvoja BiH”, kazao je.

Filipović predstavio mjere uštede

Ministar Davor Filipović predstavio je prijedlog smjernica za uštedu energije. Kazao je da su dogovorene u Bruxellesu u utorak. Plan je da sve zemlje članice naprave uštede u potrošnji plina od 15 posto, od 1. kolovoza ove do kraja ožujka sljedeće godine, kazao je. “Poslana je poruka EU zajedništva i snažna poruka da plin koji Rusija često koristi kao oružje neće imati efekta”, rekao je.

“Što se tiče smjernica, odnose se na promjenu u ponašanja u kratkom roku, jer se 40 posto ukupne energije kod nas troši u zgradama. Smjernice su usmjerene na učinkovitu potrošnju energije za grijanje, hlađenje, rasvjetu pri korištenju kućanskih uređaja i u prometu”, kazao je.

Za grijanje je kazao da se godišnje može uštedjeti pet posto energije za grijanje ako se temperatura u prostoriji smanji za jedan stupanj. “Smjernice idu ka tome da maksimalna temperatura kada počne sezona grijanja bude 21 stupanj”, rekao je. Govoreći o hlađenju rekao je da nije dobra velika razlika između vanjske i unutarnje temperature te da se preporučuje razlika od sedam stupnjeva. “Sugerira se da temperatura ne bude niža od 25 stupnjeva”, kazao je.

‘Važno je isključiti sve uređaje u kućanstvima iz napajanja’

“Što se tiče smjernica za učinkovitu potrošnju energije, za rasvjetu se sugerira potrošnja LED žarulja i racionalno korištenje rasvjete. Sugerira se i racionalizacija potrošnje energije za kućanske uređaje. Prema tome građani mogu uređaje koristiti u razdobljima niže tarife. Također, važno je isključiti sve uređaje u kućanstvima iz napajanja, tako se može štedjeti energija”, rekao je.

“Preporučuje se koristiti javni prijevoz, a gdje je to moguće i hodati i koristiti druge oblike prijevoza. Dugoročno se savjetuje energetska obnova zgrada i kuća. Vjerujem da će smjernice biti od koristi, da ćemo ih poštovati. One se mogu primijeniti u privatnom i javnom sektoru prema tome zajednički, s cijelom Europom trebamo ići u smjeru ostvarivanja ušteda”, kazao je ministar. Smjernice su usvojene.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više