Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vlada se ogradila od Laucove izjave o cjepivu, članovi Znanstvenog savjeta najavili obraćanje javnosti

Lauc je izjavio da Znanstveni savjet gotovo konsenzusom misli da cjepiva loše štite od zaraze

U Hrvatskoj je danas, nakon gotovo pola godine, zabilježeno više od 3000 novozaraženih koronavirusom, a preminule su 23 osobe. Prema podacima Nacionalnog stožera trenutno je s cijepljenjem u potpunosti završilo nešto iznad 52 posto odraslog stanovništva.

Znanstveni savjet Vlade jučer se sastao, a ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo kako su se svi članovi Savjeta složili da je cjepivo “najbrži i trenutno jedini izlaz iz krize” unatoč, kako je rekao, “različitim teorijama oko cijepljenja i nuspojava u medijima i šire”.

Član Znanstvenog savjeta Gordan Lauc, kojeg je Beroš jučer branio tvrdeći da su njegove izjave zbog kojih su ga kritizirali bolnički liječnici “dijelom krivo prenesene”, danas je u komentaru na Facebooku napomenuo kako se Savjet složio oko još nečega. “To da su cjepiva loša zaštita od zaraze je jučer bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing…”, napisao je Lauc.

Screenshot Facebook

Članovi Savjeta će se oglasiti

Lauc je taj komentar pojasnio za N1. “Bolest i zaraza nisu isto. Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu. Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze”, naglasio je Lauc.

Ne zna se tko se sa Savjeta složio s Laucom, ali N1 doznaje da će se oni članovi, koji se ne slažu s tvrdnjom da “cjepivo loše štiti od zaraze”, obratiti javnosti zajedničkim pismom.

‘Objave članova su njihovi stavovi’

U međuvremenu su se oglasili iz Vlade. “Bilo čiji navodi o tome da je stav Znanstvenog savjeta da ‘cjepiva loše štite’ u potpunosti su netočna”, odgovorili su iz Banskih dvora na upit N1.

Istaknuli su kako se na sjednici Znanstvenog savjeta raspravljalo o epidemiološkoj situaciji, cijepljenju i korištenju treće doze cjepiva za imunokompromitirane. Naglasili su kako je stav Znanstvenog savjeta da je važno nastaviti cijepljenje, jer je to najbolji način zaštite i najbrži put do kraja pandemije.

“Zaključke Savjeta jasno je na konferenciji za medije prenio ministar zdravstva Vili Beroš. Kao što smo već i ranije jasno istaknuli, objave pojedinih članova Savjeta u medijima i na društvenim mrežama predstavljaju njihov osobni stav, a ne stav cijelog Savjeta ni Vlade. Stajališta Znanstvenog savjeta izlažu se javno i transparentno na konferencijama za medije koje se uvijek održavaju nakon sjednice Savjeta”, poručili su iz Vlade.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više